31 December 2009

selamat tinggal 2009... bertemu kita 2010

beberapa jam lagi, kita akan meninggalkan 2009 dengan seribu satu cerita suka duka. Ikutkan memang banyak cerita sepanjang 2009.

Job scope baru, aktiviti baru, kenalan baru, dan paling gembira, dua orang ahli keluarga baru, Emad dan Adam... semua memberi corakan yang unik dalam diari hidup seorang aku...

malam ni, join 'geng kelaut' menuju Temasek dengan menaiki tren... esok seharian disana dan kembali ke KL hanya selepas tengah malam (tu pun kalau masih ada bas ekspress beroperasi pada lewat malam)... aku tak beli tiket lagi hahhahaaa...

kemudian, rencananya ke Bukit Broga pagi 2hb..jumpa geng mendaki yang baru disana.

3hb ada latihan vocal tuk VRC (Latihan vocal tu gile gah bunyinya...kwang kwang kwang)...

JAdinya, selamat tinggal 2009 yang indah ... menjelmalah 2010 dengan seribu satu misteri...

28 December 2009

xmas lite camping in memory

25 & 26 Disember baru nih, aku, Juju dan Elli camping kat Bagan Lalang. Luckily the weather are so bright thou angin tadek sangat. Dah lama tak camping, tengok bulan bintang di langit. Kitaorang buat BBQ, menu biasa,kentang, sosej, kambing dan udang. Ayam takde so kitaorang beli ikan jenahak dan bakar idop2 (ahahaha...tipuk).

Since dah lama tak tido dalam khemah, makanya aku ngan juju resah gelisah dalam khemah. Tak ble nak tido jadik layan sembang sampai pagi. Elli dah lama lelap.

Pagi sabtu, pagi-pagi lagi dah sedar sebab bunyi bising diluar khemah. Bangun-bangun je tengok pantai...bahagia gile aku rasa. Keluarkan barang2 untuk sarapan, pastu g mandi laut, pas mandi laut, men layang-layang plak... bestnyeee...

Time nak pulang, tayar kete juju lak takde angin, tengah terkial2 nak tukar tayar, ada orang tolong. Pastu having lunch together dan sembang punye sembang, masa dah mencecah pukul 3 petang. Pukul 4 bergerak pulang, juju balik ke bangi, aku dan eli terus menuju rumah pink. (Sempat tido kat petronas lcct tuk tido)...

sampai kat rumah pink, pengsan kejap, kul 7.30 balik bangi. Kemas barang, tengok TV dan terus tertido.

hmmm... rasa best sangat bila buat lite outdoor cenggini. Tapik, member takde. sob sob sob... kena tunggu juju balik lagi lah gamaknya.

10 December 2009

Siapa sangka

aku cam dah bajet pegi review BINGKAS hujung minggu ni, dan membiarkan hati aku bersedih tak boleh gather ngan whole famili di Sabah, ada majlis cukur jambul plus aqiqah untuk Adam Qayyum. Juga ada Majlis Tahlil arwah nenek.

Siapa sangka, ada problem dengan event kat sabah minggu hadapan lalu nama aku naik untuk jadi penyelamat dunia...wah!

Jadik, aku kenalah cancel pegi review Bingkas dan esok pepagi bertolak ke Sabah... yeay yeay...

Famili kat sana tak tau lagi kecuali adik aku yang kena pick up aku kat airport. heheh...suprise nyah!

08 December 2009

cuti raya tahun depan

aku dah beli tiket balik hari raya tahun hadapan dengan hanya RM134 untuk return ticket, murah kan ... cuti 2 minggu... wah! seronoknya saya....

harap-harap bakal bos baru aku pon sama macam bos sekarang, senang approve cuti. (Sebenarnya aku lagi berharap supaya bos sedia ada dikekalkan saja)

Prinsip aku cuti itu satu privillage. Bakpe mung kasi cuti sampai 60 hari setahun tapi nak cuti pon tak boleh? (ini amaran kepada bakal bos baru...hehhh)
**Tak sabar tunggu new year untuk apply cuti raya. So that kalau bertukar boss, boss baru tak ble nak cakap ape sebab cuti dah approve... Ok tak?

07 December 2009

manis

Jumaat malam lepas aku g rumah pink, ada meeting membincangkan program dan perancangan seterusnya untuk 'Geng Kelaut'...ptuih... wakakaka... Balik dari rumah pink, terus balik bangi, hajat nak singgah tesco kajang tak jadik sebab cam dah jauh bebenor ngan jalan biasa ke rumah aku. Sampai umah, layan baca novel sampai kul 2 pagi.

Sabtu pagi, asalnya keje tapi aku minta tolong Kak Syihan untuk ganti tempat aku ke Projek Stesen Bas Bandar Tasik Selatan. Malas nak juma Asrul, project manager yang aku dah bergaduh dengannya...ahax. sebenarnya aku ada misi lain, kemas rumah, beli barang basah dan marinate hewan2 untuk dibakar petang nanti.

Pukul 11 pagi, aku shopping kat pasaraya bintang, beli kepak ayam sekilo setengah, udang sekilo, kentang 8 biji, sosej, bihun, taugeh, fish ball, black pepper dan butter. Sampai umah, rendam bihun, bersihkan ayam dan udang, rebus kentang dan kupas bawang dan halia. Mudahkan keje, aku blend je semua bahan perap. Cili kering aku dah buat siap-siap sehari sebelum.

Once keje memerap siap, aku mula siapkan bumbu untuk bihun goreng, simple je, ikan bilis, bawang putih, bawang merah di blend kemudian tumis dengan cili kering. Lepasty, masukkan ayam, fish ball dan sotong. Bila dah masak baru masukkan bihun yang dah digaul dengan kicap. letakkan taugeh... tadaaaa..dah siap.

Pukul 4.30 petang, jumpa kareem, aniza, sarah dan ayip kat flea market, serdang, terus gerak ke Bagan Lalang. Jumpa fiza dan shuk kat sana. Sampai je, dapat port best, yang tak bestnya angin tak berapa nak ada. jenuh menaikkan layang-layang. Makan cukup, siap ada peach tea lagi.

Kitaorang lepak sampai malam. seperti biasa aktiviti teka lagu dan kali ni ada plak teka surah... pukul 9.00 malam, kemas barang dan balik.

Aniza ikut aku balik rumah, Kareem balik ngan shuk, Sarah balik ngan Ayip dan Fiza balik sensorang ke Klang. Sampai rumah, aniza terus tidur. Penat agaknya sebab seharian aniza beraktiviti, dari 3R, KLPAC dan Bagan Lalang. Aku? sempat cuci baju, baca buku dan tengok tv sebelum melelapkan mata. Sedar-sedar dah masuk hari baru. dan aku pun tidur dulu...

**ops...aku tertinggal hewan bernama kambing yang telah dikorbankan untuk pesta pantai bagan lalang ari tu...sedap hingga menjilat jari...manis ok...

02 December 2009

Imran dah sihat

patutnya semalam dah hantar Imran g servis, tapi sebab flight kakak delay 2 jam setengah makanya melepak kat KLIA sampai kul 2, terus call Perodua Service untuk tukar masa servis ke hari ini.

So pagi tadi, hantar Imran, servis kali ni cuma tukar minyak hitam, filter, gasket dan plug at RM152... ops, plus RM18 untuk tukar bateri remote.

Jadik, Imran dah beroperasi seperti biasa, kesian gak tadi dia dok menjerit2 masa orang tu tengok masalah remote, mesti sakit tekak imran sebab kena menjerit banyak-banyak kali...kueng kueng kueng :)

Ok, pasni nak bawak Imran ke Continental Tyre plak kasik service alignment n balancing, pastu bawak g carwash tuk cuci enjin dan mebe polish. pastu nak bawak imran jenjalan pusing utara/selatan seperti dirancang... Honeymoon Time!

29 November 2009

Imran tak sihat

Semalam, seharian duduk kat rumah. Boring... Aku terlupa ada xtvt mengemas bilik volunteer kat 'Rumah Pink' a.k.a Yayasan Salam. Menjelang tengahari, aku berangan nak masuk opis, buat keje sikit. Tak lama kemudian, awan mendung berarak menggelapkan sekitar Bandar Baru Bangi diikuti pancaran kilat dan dentuman guruh. Sah, nak hujan lebat dan mungkin juga ribut.

Lepas tutup tingkap dan cabut plug TV. Aku amik novel dalam bilik. Sambung baca novel sambil ratah coco-crunch. Hujan semakin menggila di luar sana. Tempias masuk dalam rumah waima aku dah tutup tingkap. Banjir sekejap bilik dan ruang tamu. Cepat-cepat amik kain buruk dan letak kat tempat yang basah. Guruh berdentum dan kilat sabung menyabung... saspen nih...

Pukul 5 petang, hujan makin reda dan awan cerah semula. Niat nak ke opis terbantut, aku bersiap nak ke rumah nenek pulak.

Kat bawah, tekan remote kete, imran tak menyala. Takkan bateri buat hal. Aku naik atas semula, ambil remote kedua tapi tetap sama.Aik... Imran merajuk ke? atau Imran tak sihat kena hujan ribut tadi? waduh... gimana nih...

Mujur husband kak Ina ada, dah boleh bukak kereta dan dah boleh start enjin, lega sikit. Mungkin ada masalah dengan transmitter. Selasa nanti nak amik cuti bawak imran g klinik, kebetulan perjalanan Imran dah mencecah 50,000km ...hehehe... patut sangatlah bawak g servis. ngehehe

25 November 2009

berani mati

malam tadi, aku kuar makan ngan juju n sarah kat Satay Hj Samuri, Kajang. Tengah tunggu sarah, aku kuarkan statement berani mati depan juju, "orang pertama yang aku kenal dan jumpa kat Hj Samuri ni consider jodoh aku...hehhh"

tak sampai 5 minit, aku nampak kelibat seseorang... dowh, aku ingatkan akmal, rupa2nya ofismet aku....cait!...diorang datang bertiga, sume geng-geng seopis... terus kensel nak carik jodoh.

20 November 2009

Teater 'Cuci the Musical' ~ 6/11/09


Tak kiralah siapapun dia, tapi aku suka gilak ngan Hans Isaac yang hensem itew you know... ngehehehe... apekahhh... Sebenarnya aku suka ngan 4 sekawah ni...hahaha...kawah meh? ahax!diorang ni kalau 4 orang je memang boleh pecah perut kalau buat lawak.

untuk Teater Cuci the Musical ni haruslah aku gelak sampai haus OK. Nampaknya percubaan Hans membawa filem cuci ke dewan teater boleh dikira berjaya lah jugak... TAHNIAH BRO... (aku kasik rate based on enjoy ke tak enjoy teater nih)...

Walaupun banyak jugak terkantoi gelak masa tengah acting tapi depa pandai cover, mujur citer lawak so bila diorang tergelak memang tak perasanlah. And I adore kat Adibah Noor jugak lah. Dia ni memang dari dulu aku kagum. Bila jumpa in person memang gumbira cuma takde lak nak terhegeh2 nak take picca ke hape kan... tengok gambar yang aku amik pon blur. Saja bikin bukti.

Dan aku tak sabar nak tunggu buah tangan Erma Fatima pulak dalam Teater Natrah...

16 November 2009

pagi yang gelap

huwarghhh...

pagi yang gelap
makin kelam
kian suram

bahang monday blues
atau penangan pms
suit je...keh keh keh

08 November 2009

I'm leaving again

last week cuti seminggu for a trip

tis week lak takde seminggu for a course

Keje melambak...aku buat bodo... ngehehe...

dan aku tak sabar nak tulis pasal teater Cuci The Musical... besh besh! gelak sampai haus :D

tunggu deh...

06 November 2009

Trip ke Bandung ~ Jakarta : Part 4

Day 5 - 2 November

Lepas sarapan pagi, main dengan Zarra dan Zafran (cucu ibu nelly), aku bersiap untuk balik ke Bandung. naik teksi ke Terminal Bas Lebak Bulus, Jakarta. Dari sana aku naik bas express Prima Jasa ke Bandung yang kosnya hanya RP45,000.

Dalam perjalanan ke Lebak Bulus, sempat bersembang dengan pemandu teksi yang peramah tu. Lain kali kalau ke Jakarta, harus pergi ke Tana Abang (lebih kurang macam Pasar Baru), Manga Dua (Shopping Complex), Puncak (kawasan tanah Tinggi), Taman Safari dan Ragunan. maybe dalam wisata akan datang pasti aku explore Jakarta pulak.

Bas aku bertolak jam 11.30 pagi. Perjalanan memakan masa lebih kurang 3 jam melalui lebuh raya Jakarta-Bandung (hahaha, pandai2 aku je kasik nama)... Seronoknya sebab lebuhraya ini bersimpang siur dengan laluan keretapi. Means, pemandangan sekitar juga indah sekali.

Sampai di Terminal Lewi Panjang, aku kena naik bas buruk takde ekon untuk ke Jalan Dago. Ekceli aku nak ke Jalan Cihampelas tapi kena naik 2 tempat. Sedikit cuak masa ni sebab nampak sangat aku ni tak tau tempat,merata-rata tanya orang. Tapi yang best, dalam bas ada pemuzik jalanan datang dan menghiburkan penumpang...erk, sekali sumbang daaaa... lepas habis sebuah lagu haruslah dia minta duit. peminta sedekah ada tapi tak ramai kat sini, mostly yang ada adalah penjaja serta pemuzik jalanan.

Dalam perjalanan aku terpandang papan tanda Jl Pasar Barat, ku perhati sekeliling dan nampak seakan-akan bangunan Pasar Baru dihujung sana. Kebetulan pula bas yang kunaiki tu berhenti, terus bertanya kepada pemandu bas, beliau nyatakan itu merupakan station keretapi, aku langsung turun dan berjalan kaki melewati lorong belakang pasar menuju ke pasar baru. FYI, stasiun keretapip bandung ni terletak berhampiran dengan Pasar Baru.

Sampai kat pasar baru, terus menuju Lantai 6... lapar dowh... makan nasik ikan goreng dengan harga RP12,000...sedap... lepas tu mula misi bershopping. Aku beli 6 helai t-shirt bandung RP90,000, 3 pasang kain baju kurung bernilai RP340,000, tudung dan inner RP50,000, 2 pasang telekung RP85,000. Cukup dulu untuk di Pasar Baru.

Dari pasar baru, naik angkot ke Jl Cihampelas. Jalan jam sebab masing-masing balik kerja. waduh...dahla beg aku dah beranak jadi dua beg. hangkut depan belakang. Penuh angkot oleh barang aku je. Satu hal pulak aku tak tau nak berenti kat mana... mujur ada seorang mbak tu tanya. dia lah yang bagitau aku nak benti kat mana.

Aku check in di Hotel Cihampelas 1, amik bilik paling murah kat sanaRP180,000... lepas bayar duit hotel, masuk bilik...gulp...menyesal aku pilih hotel ni. Dah la duduk bawah tanah, lepas tu bau hapak + hancing... huwargh...stress mak... Mujur duduk kat sini untuk satu malam je, abih separuh minyak wangi aku sembur untuk hilangkan bau yang kureng enaks itew.

Dalam bilik, aku hamburkan semua barang-barang belian, tujuannya nak sort semula barang yang dah dibeli dan barang yang masih hendak dicari. Lepas mandi dan solat maghrib, aku keluar berjalan kaki ke ci-walk (Cihampelas Walk), sampai kat sana, masuk Toko Agung, beli Novel Perahu Kertas yang harganya cuma RP69,000. kemudian makan malam di ci-walk, lepas tu jalan-jalan cuci mata sekitar Jalan Cihampelas. Usha-usha toko Eiger, kedai peralatn sukan dan aktiviti lasak tapi tak jumpa, nak tanya malas... end-up aku masuk kedai Odjojoli, kedai oleh-oleh bandung, beli 2 kotak pisang bolen dan 7 bungkus salai pisang keju. Total semua RP120,000.

Otw nak balik ke hotel, aku beli fridge magnet Bandung dari penjaja. Tawar punya tawar dapatlah 4biji untuk RP40,000. Murah ke? ntah laaa... malas nak pikir since ni malam terakhir aku di sini. Sampai kat bilik, kemas barang-barang dan layan tengok citer sinetron sampai kul 2 pagi...aku layan dari cerita Doa dan karunia, kemudian cerita apetah tapi pasal pesakit HIV, pastu tengok lak catch me if you can, dan last sekali tersangatlah suka citer Sweet Latte, best dowh. Muka pelakon tu ala-ala macam Dira. sweet je...

siap packing barang, baru tidur, tu pun tak berani tutup lampu.takut terlajak tidur plus agak cuak sebab bilik aku ni cam tak selamat je... awal-awal aku dah pesan kat kakak minta kejut pukul 4 pagi.hehehe...

----------------------------------

Day 6 - 3 November

Pukul 4 pagi lagi aku dah terjaga. Mandi dan bersiap seringkas yang mungkin kemudian check out. Tunggu teksi kat luar Hotel Cihampelas. Aku sampai kat airport terus check in, pagi-pagi tak ramai penumpang so airport agak lengang. Selesai urusan imigresen, aku buka Perahu Kertas, cuba menghayati ceritanya tapi tak boleh concentrate, mengantuk.

tepat 6.10am (waktu tempatan), kami berlepas menaiki pesawat Air Asia QZ 7595. Perjalanan yang sepatutnya seramai 8 orang kini tinggal hanya aku sahaja. Dalam flight, sempat ambil gambar gunung. lepas tu sambung tidur.baca novel, makan, berangan...erk...

Since aku travel seorang, ikut suka akulah nak buat apa, selamba je aku baring kat seat. pastu nyanyi-nyanyi pastu ngobrol ngan sterwards dan a few passengers. Aku selamat tiba di LCCT pada pukul 9.15 pagi, tunggu kakak datang amik. Sarapan dekat mamak then balik rumah untuk berehat. Berahir sudah siri jalan-jalan Bandung~ Jakarta aku. Next time nak datang lagi...hehehe...

Apepun, zillion thanx to Elli, Kak D, Kak Zarina, dan Cik Lin sebab banyak bagi guide kat aku pasal Bandung. Thanx jugak kepada author blog-blog* ni sebab banyak info aku dapat dari you all.... len kali kita ble buat trip sesama ok... hehhhh..

*

1.http://aryssaiman.blogspot.com2.http://ziggurats.wordpress.com/

3.http://cakkkkkkkkkk.blogspot.com

4.http://nkamri.multiply.com/

Ingin info lebih tentang Bandung? Layari juga http://www.bandungtourism.com/

The End...

05 November 2009

Trip ke Bandung ~ Jakarta : Part 3

Day 3 ~ 1 November

Hari yang tenang, lepas subuh sambung tidur balik...oh yeah!. 8.30 pagi baru bergerak ke pasar baru. Hari ni try nak Angkutan Kota (Angkot). Agenda hari ni hanya shopping dan shopping lagi... Tukar duit di Pasar Baru, agak rugi, kalau tukar kat mesia rate RP 1Juta boleh tukar dengan RM363 sahaja, tapi kat sini dah naik RM373... rugi dowh, RM10 dah boleh beli Kerepek Pisang Keju tu 3 bungkus tau...

Habis 'menabung' di Pasar Baru, kami lunch nasi padang di Simpang Raya dekat Jalan Dago. Rumah Makan Simpang Raya ni selalu menerima pengunjung dari Malaysia. Tempat cozy dan paling penting, makanannya jugak sedap dan cepat. Lepas makan, kami menapak ke Dago Plaza bersebelahan dengan Simpang Raya. Takde apa yang menarik di sana. Naik Angkot ke Jalan Riau dan mula menapak menuju Hotel Progo. Penat juga berjalan, ingatkan dekat, almost 10 minutes nak sampai ke Progo. Sempat lagi singgah Riau Junction dan Terminal Tas.

Sampai kat hotel, aku lepak kat lobi, bersembang dengan owner hotel Progo. Banyak info aku dapat dari dia, tentang Bandung dan tempat-tempat yang menarik disini. Betullah Elly cakap, kena banyak bertanya, orang kat sini pun very helpful.

Then masuk bilik, rehat, solat, tidur. hehehe.. petang, sambung balik mengukur jalan di area Jalan progo dan jalan riau. Singgah kat Giant, asalnya aku ingatkan Giant hypermarket cam kat malaysia tapi rupa-rupanya Giant ni kedai yang menjual peralatan sukan lasak dan outdoor. Letaknya cuma selang 3 buah rumah dari Hotel Progo. Tak banyak barang disini dan harga barang standard harga kat malaysia je.

Kami ke Heritage dan Cascade. Shopping (aku terjebak jugak beli baju kat cascade...caittt!) dan makan malam di sana. Merasa Batagor Karasa... rasa? hmmm... maybe next time nak try Batagor Riri dan Batagor Kingsley pulak as they told me to do so.

Sampai bilik, panggil khidmat mengurut, gatal nak buang duit. hehehe... dan langsung tertidur lepas tu karna esok hari pengalaman baru menanti...

-----------------------------------------

Day 4 ~ 2 November

Pagi-pagi dah pack barang, beg kak su dan makcik asmah dah beranak sampai 4 buah beg troli. dan 3 buah beg sandang. Aku masih maintain satu beg.

Kami singgah ke Amanda Brownies dan Kartika Sari untuk membeli buah tangan. Kak su beli kek dan kerepek pisang keju untuk dibawa pulang ke Malaysia. Aku pulak memborong Pisang Bolen, Kek Kukus dan kerepek pisang keju sebagai buah tangan untuk Ibu Nelly dan Bapak Hadi di Jakarta.

Aku menghantar Kak Su dan Makcik Asmah ke airport sebelum ke stasiun keretapi. Oh ya, hari ni, kak su dan maknya balik malaysia sementara aku menyambung journey ke jakarta pulak. Plannya ke Jakarta naik keretapi, tidur semalam disana dan balik ke bandung semula naik bas keesokan harinya.

Harga tiket keretapi dari Bandung ke Jakarta RP60,000 untuk Argo Gede. Kalau naik Pariangan mungkin dapat lagi murah sebab tren Pariangan ni ada kelas satu dan kelas dua. Argo gede ni fully aircond, fasiliti juga cukup selesa.



Perjalanan dari Bandung ke jakarta memakan masa lebih kurang 2 jam setengah dan akan berhenti di Stasiun Bekasi dan Jatinegara. Melalui terowong terpanjang di Jawa Barat, terowong sasaksaat dibina semasa zaman penjajahan Belanda, keretapi ini juga merentasi dua buah jambatan. Scenery superb...aku pasti kalau bawak bapa kesini mesti dia suka tengok sungai yang mengalir dibawah landasan dan sawah padi serta tanaman menghijau nun terbentang luas melatari cerun-cerun bukit.

Aku selamat tiba di stasiun gambir pada pukul 2.30 petang, terus naik teksi ke rumah Pak Hadi di Jalan Kebayoran Baru. Sampai di sana, sangatlah excited bila nampak ibu nelly. kali pertama dan terakhir bertemu Ibu Nelly dua tahun lepas semasa Pak Hadi ada lawatan kerja ke NIOSH dan aku menjadi salah seorang jurupandu a.k.a supir dan tourist guide mereka sepanjang berada di Malaysia.

Selepas membersihkan diri dan solat jamak, aku ikut ibu nelly ke ITC Fatimah, salah sebuah shopping complex di Jakarta. Masa ni baru tersedar HP ku tertinggal di dalam teksi...hahaha...kelakar... mujur dapat balik.

Malam tak kemana-mana, rehat dan bermain dengan cucu ibu nelly. Harus tidur awal jugak sebab nak balik ke bandung esok pagi.

to be continue...

04 November 2009

Trip ke Bandung ~ Jakarta : Part 2

Day 2 ~ 30 Oktober

Hari wisata... Pukul 7.00pagi lagi kami dah siap dan bersarapan di Hotel. 7.30 pagi, Pak Sukimin, datang untuk membawa kami berjalan-jalan sekitar Bandung. Sewa kenderaan untuk 12 jam bersama pemandu cuma RP400,000.

Kami ke Gunung Tangkuban Parahu. Perjalanan memakan masa lebih kurang 1 jam setengah melewati Ladang Teh dimana pembikinan filem Heart pernah dibuat disini. Entrance RP15,000 per pax. Sampai kat atas, suasanya nyaman, sejuk, dan pemandangan juga agak menarik. Pening sedikit sebab bau belerang/sulfur agak kuat disini. Tangkuban Parahu, biarpun tidak aktif, masih mengeluarkan asap dan belerang. Aku tak pegi pun Kawah Domas (kawah yang masih aktif) sebab pakaian tak sesuai. Nak ke Kawah Domas harus trekking sejauh 1.2km dan wajib ambil guide yang ongkosnya pasti agak mahal. Jadi, kami cuma amik gambar dan beli souvenir sebelum meneruskan perjalanan ke Sari Ater Hot Spring.

Sari Ater ni lebih kurang Air Panas Poring di Ranau Sabah. Letaknya lebih kurang 6km dari simpang nak naik ke Gunung Tangkuban Perahu. Ada resort maknanya boleh bermalam. Nak masuk kena bayar RP16,000 seorang. Ada swimming pool, ada air terjun, ala-ala macam taman tema air. Tapi menariknya sebab air dia ni panas/suam, Ph rendah dan amat sesuai bagi mereka yang mengalami penyakit seperti rheumatism, arthitis, psoriasis dan segala macam penyakit berkenaan kulit. Nyesal tak bawak baju salin, kalau tak, mesti sempat berendam dan mandi manda disini. Terasa bayar duit entrance tu sia-sia je...huhhh. Kalau ada yang nak datang melawat tempat ni, aku cadang korang menginaplah semalam di sini. Boleh mandi puas-puas dan boleh explore lagi banyak tempat yang berhampiran.

Dari Sari Ater, singgah beli dan makan tauhu goreng giler sedap di Lembang. Hmm, kat Lembang ni banyak juga kereta kuda, ia menjadi salah satu pengangkutan di sini. Kalau nak naik kereta kuda, tak silap harganya cuma RP15,000 seorang. Kemudian ke Diaz di Jl Sederhana yang menjual pelbagai koleksi Beg tangan berjenama. Mula-mula masuk kedai aku tergelak tengok Beg LV dan Prada dipamer. Harga memang lumayan murah. Kak Su dan Makcik Asmah sempat sambar beg kat sini.

Dari Diaz, Pak Sukimin bawa kami ke Kawah Putih which is about 2 hours drive from Bandung. Berlaku misscommunication disini, ingatkan kawah Putih ni tempat petik strawberi, rupa-rupanya sebuah kawah gunung berapi jugak. Jalan nak ke atas memang teruk tapi berbaloi rasanya. Pemandangan sawah padi dan perkampungan orang jawa barat. Sempat tengok landasan keretapi yang pernah digunakan semasa penjajahan Belanda dulu yang masih tersergam melintangi sungai. Reward juga sebab view disini berganda cantiknya dari Tangkuban Parahu. Im speechless bila melihat air di kawah putih ni berwarna putih. Serius cantik. Semasa kami disana, Ada 3 pasangan pengantin tengah buat pre-wed/Post-wed shoot disini. Mulalah aku berangan nak buat macam tu jugak...kui kui kui... Tak ramai orang disini, mungkin kerana jalannya masih mengerikan untuk naik sampai ke atas.

Di kawah putih, kitaorang beli strawberi. Sepeket besar cuma RP10,000. Niat nak petik strawbery tak jadi sebab hari dah lewat, lagipun macam tak best je tengok strawberi kecik-kecik. Turun dari Kawah Putih, terus ke Cibaduyut, syurga barangan kulit kata orang. Cibaduyut ni lebih kurang chowkit, agak sibuk dan banyak pilihan kasut serta beg kulit. Kalau rajin jalan memang ketemu apa yang berkenan dihati. harga jangan risau, memang murah.

Destinasi dan aktiviti terakhir hari ni adalah dinner di Kampung Daun. Aku pun tak sure samada tu nama kampung atau nama restoran sahaja. kampung daun ni memang terkenal, siapa yang datang ke bandung harus mencuba makan disini... Since hari dah gelap jadi tak nampak sangat view sepanjang jalan menuju Kampung Daun, cuma perasan tepian jalan dipenuhi dengan bunga-bunga nurseri. Must be cantik...

Makan malam di Kampung Daun pun menarik. Masuk je kami disajikan dengan pelita buluh... terasa cam nak raya je... hehhh... menariknya di Kampung Daun ni, makan bersila di tepi sungai... tempatnya memang cozy tapi traditional attraction tu tetap ada. Siap ada unggun api dan air terjun buatan. Makanan? aku makan nasik komplit ape tah aku tak ingat kepanjangan namanya... ada nasi, telur masin, daging penyet, ayam goreng, ulam, sambal, sate, meat ball... hmmm, memang kenyang.

Pastu kitaorang order side dishes , Ayam Tangkap ape tah namanya... seekor ayam dipotong-potong dan digoreng bersama rempah spesial dan bawang goreng dihidang bersama pelbagai jenis ulam daun dan sambal belacan sedap gilak yang cuma berharga RP90,000. Tak bestnya, ayam ni digoreng sekali dengan kepala dan kaki (boleh imagine tak kepala ayam dan kaki ayam goreng sekali?)... spoil selera aku malam tu. Nasib baik ayam nih sampai masa aku dah nak abih makan. hehhh...

Di Kampung Daun, aku jumpa satu couple nih, dari Jakarta, sempat bertukar kad. Oh ya, orang kat Bandung memang sangat ramah dah helpful ok.

So, itu dulu cerita untuk hari kedua di Bandung... penat namun puas hati. Maybe next trip boleh pegi lagi dengan proper itinerary. hehehe

to be continue...

Trip ke Bandung ~ Jakarta : Part 1

Lega... tu je yang boleh aku ungkapkan tatkala kapal terbang selamat mendarat di LCCT semalam. Lega sebab dah selamat tiba setelah 6 hari bercanda di Bandung dan Jakarta.

Ni merupakan catatan perjalanan aku selama berjimba. Mungkin boleh dijadikan guide bagi mereka yang ingin kesana.
-----------------------
Day 1 ~ 29 Oktober

Aku, kak su n makcik Asmah (Mak Kak Su) fly ke Bandung menaiki flight Air Asia, QZ 7594 yang ongkosnya cuma RM90/seorang untuk pergi dan balik... Asalnya trip kitaorang ni ada 8 orang tapi since wifenya Shafuan pregnant, so kena cancel 5 orang (ni sume kroni2 shaffuan lah).
Sampai je kat Airport Bandung dalam pukul 10.45am(waktu tempatan), terus cari teksi ke Hotel Progo, it only cost you RP40,000. Plan asal nak jalan terus ke Pasar Baru tapi since kak su dan makcik asmah bawak beg troli seorang satu, so that kena jugak check in dan letak barang dulu. Aku? cukup bawak beg COSH coklat. Isinya cuma sebiji lagi beg sandang, toiletries dan baju tidur. Baju lain, telekung dan lainnya memang dari awal plan nak beli kat Bandung je.

Hotel Progo ni paling murah RP200,000 semalam tapi masa aku bboko bilik dulu, yang available cuma bilik yang harga RP235,000/semalam untuk 2 orang for weekdays, kalau tambah extra bed, kena tambah lagi RP95,000. Bilik utk 2 orang memang just nice tapi bila tambah extra bed dah jadi kecik tapi still boleh bernafas. Hehhh... hotel ni letaknya di jalan Progo 8, sangat2 dekat dengan Factory Outlet(FO) sekitar Jalan Riau (also known as Jl Ir Martadinata) seperti Summit, Heritage, The Secret, Oasis, Riau Junction, Terminal Tas etc. Semuanya walking distance aja kok...

Dah letak barang, naik teksi yang sama menuju Pasar Baru. Pasar Baru ni lebih kurang Pasar Payang di Terengganu atau Pasar Khadijah di kelantan yang menjual dari barang basah hinggalah barangan tekstil. Bedanya, pasar baru ni 8 tingkat dan setiap tingkat mempunyai pilihan barang yang tersendiri. Contohnya, di bawah sekali adalah pasar sayur-sayuran, tingkat 1 untuk kain-kain baju kurung/kebaya, tingkat 2 untuk telekung, tingkat 3 untuk jeans etc... tapi WAJIB pegi semua tingkat OK, so that tak menyesal... furthermore, harga barang-barang disini memang murah dan pilihan sangatlah banyak. Kena pandai bargain. Jangan jadi macam aku, terasa murah je terus amik, tak reti nak tawar menawar nih. hehe...

Jadi, hari pertama, agendanya shopping... aku pun sempat rembat sepasang kain untuk baju kurung at RP100,000, sepasang baju Kalong RP50,000, sehelai tudung RP15,000 dan 2 helai t-shirt bandung RP 50,000. Sikit je kalau dibandingkan ngan Kak Su dan Makcik Asmah, takpe2, aku ada masa lagi nak shopping...

Balik dari Pasar Baru, letak barang kat bilik dan usai solat, kami menyusuri pula FO disekitar Jalan Riau dan dinner di Food Court The Secret. Merasa Ayam Penyet version Bandung. Sedap dowh! FO The Secret ni sangatlah cantik... aku suka deko dia sebab memang ala-ala secret gito. Kat luar cam takde ape, tapi bila masuk mabeles! main kaler itam putih lagi... ada taman landskap serta unsur air (kolam ikan dan air terjun)... Almost FO kat sini konsepnya begitu, so convenience untuk orang yang shopping dan convenience jugak untuk orang yang mengekor orang yang shopping (macam aku)...

Malam, lepas dinner, balik ke hotel, capek banget (Penat sangat-sangat) coz menapak all the way dari Hotel ke FO. Time to get rest sebab esok acara wisata (ziarah) pula.


to be continue...

26 October 2009

mengular sambil beramal

isnin dilanda monday blues, pagi-pagi masuk opis terasa aura negatif menerpa...ikutkan pms, period baru saja berlalu (baca : ahax!)

Biol punya pasal, aku kuar opis tanpa hala tuju... sedar2 aku dah sampai kat Pusat Darah Negara, kehel ,Gilak mati lu cakap aku drive tanpa hala tuju all the way dari bangi ke KL... pastu cakap ngan bos aku pegi bank... hehhh..memang bank pun, bank darah...

dan dapat buku derma darah yang baru... yeayyy... pasni nak konsistenlah derma darah, dah siap buat reminder lagiki...hehehe

**ni sume kes jele ngan aniza yang dah menderma darah minggu lepas...

21 October 2009

Tuhan berikan aku C.I.N.T.A

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
di jiwa ini
Hampa…

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita
cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang Mu
Biarkan lah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halalMu
Tuhan beri aku cinta
(OST Ketika Cinta Bertasbih)

Aaj se jaaneman dil hai tumhaara...

"From today onward, darling, my heart is yours"

Ari ni mood kureng sikit, malam tadi tak boleh tidur sebab senggugut... sekarang pun senggugut jugak... aduhhh...

20 October 2009

dil ne yeh kaha hai dil se muhabbat ho gayi hai tum se...

"My heart has spoken this to your heart : I have fallen in love with you"

semalam sampai rumah tertido, bangun masa maghrib pastu sambung tido selepas isya', pagi tadi bangun-bangun humming lagu dalam pilem dhadkan terus boost mood hindustan hai! Sampai opis, separa sedar aku carik lagu2 hindustan dan looping for da whole day... pastu buat keje sikit, mengulor banyak... reply-reply emel, jawab talipon, mengumpat etc.

tadi kejapan aja hati munge-munge gumbira, sikalang suda sedey... ayoyo amma... mood bercelaru plak...

19 October 2009

menarik, tertarik kau memang da bomb!

ari ni, mood sangat baik thou aku tak cukup rehat, tak cukup tido
alhamdulillah syukur...
.
.
.

Now, nak balik umah... nak qadha tido... hehhhh ;)





~sekali lagi aku suka2 letak tajuk, padan muka korang yang baca... larikkkkk!~

14 October 2009

tiada yang spesifik

Aku tak reti nak describe perasaan aku sekarang...
marah, geram, numb
kengkadang cam menyesal pun ada
Betullah orang cakap ...
besfren tak boleh tinggal bersama
Ni lah bahananya
bila simpati mengundang empati...
sies aku tengah makan hati sekarang... sob sob
ntah bile lah nak makan berulam jantung pulak

:(
:(
:(

08 October 2009

Kecik ati

tah nape ari ni moody... ikutkan nak datang bulan, lama lagi. takkan pms awal2... hehhh..

tengah surfing net, tetiba sorang kakak marah-marah .."Agaknya semua orang sabah ni bodoh ke>"...

what d f%*^!

spontan aku menjawab... "Amboi, saya orang sabah jugak okay, saya bodoh ke?"...

huhhh! be rational nani... tarik nafas panjang-panjang... relax...

tapi mood aku dah ke gunung, ke langit, ke laut...

aku nak mengulor lah kalau macam ni... nak hiburkan hati, aku nak nangis... sob sob... tah nape tetiba jiwa kacau. Mencik!

07 October 2009

Misi balas dendam ~ Bukit Broga

Sabtu lepas, dalam misi balas dendam untuk geng-geng yang ke sabah, kitaorang yang tertinggal ni pun buat trip ke Broga... part menarik trip kali ni kitaorang naik pakai baju kurung dan baju melayu, dan amik gambar kat atas bukit broga.

Takmo citer banyak, tengok je lah gambar yang aku amik dalam fb... (Credit to Erme & Rejab for the picca)... aku tunggu yang lain punye jugak ye.

06 October 2009

Bosan

Aku tak tau bape kali aku nak refresh email, bape kali nak tengok blog, bape kali nak bukak FB. Boring dowh!

Aku tau keje aku melambak, nak buat claim trainer, claim kursus, ngan majlis rumah terbuka NIOSH lagi tapi sies mood takdak nak buat sumer tu. Paling tidak aku cuma sort dokumen yang melambak atas meja.
Meja yang dah tak serupa meja ...keh keh keh :)
Lembab betul masa berjalan. Aku nak balik, nak main-main ngan Emad dan Adam. Aku nak tido, aku nak tengok TV... aku nak amik MC...


05 October 2009

Taylor Swift – You Belong With Me

Buat-buat faham lah yerk... hehhh!
*------------------------------------------------*
You’re on the phone with your girlfriend shes upset
Shes going off about something that you said
‘Cuz she doesn’t, get your humor like I do
I’m in the room
It’s a typical Tuesday night
I’m listening to the kind of music she doesn’t like
and she’ll never know your story like i do

But she wears short skirts
I wear T-shirts
She’s cheer captain
And I’m on the bleachers
Dreaming about the day when you wake up
And find what you’re looking for has been here the whole time

If you could see that I’m the one who understands you
been here all along so why can’t you see, you
You belong with me
You belong with me

Walkin’ the streets with you and your worn-out jeans
I can’t help thinking this is how it ought to be
Laughing on a park bench, thinking to myself
Hey isn’t this easy

And you’ve got a smile that could light up this whole town
I haven’t seen it in a while since she brought you down
You say you’re fine
I know you better then that
Hey whatcha doing with a girl like that

She wears high heels
I wear sneakers
Shes cheer captain and I’m on the bleachers
Dreaming about the day when you wake up and find
That what you’re looking for has been here the whole time

If you could see that I’m the one who understands you
Been here all along so why can’t you see
You belong with me
Standing by and waiting at your back door
all this time how could you not know
Baby….You belong with meYou belong with me

Oh
I remember you drivin’ to my house in the middle of the night
I’m the one who makes you laugh
When you know you’re about to cry
And i know your favorite songs
And you tell me about your dreams
Think I know where you belong
Think I know it’s with me…

Can’t you see that I’m the one who understands you
Been here all along
So why can’t you see
You belong with me
Standing by and waiting at your back door
All this time
How could you not know
Baby you belong with me
You belong with me
You belong with me

Have you ever thought just maybe
you belong with me
You belong with me…

01 October 2009

tak sabar nak tunggu hasilnya

malam tadi terima panggilan dari dia. Ahax, ingatkan dah taknak call. Sebelum ni aku memang suke nak mengharap dia akan contact aku tapi ntah nape semalam aku tak eksaitat langsung, takde rasa getaran2 pun. tak macam dolu2.

Dia tanya jalan-jalan kat area Bangi, pastu tanya aku kat mana, pastu ajak aku keluar tapi aku taknak. Tak macam dulu, aku mengharap sangat dia ajak aku keluar, kalau takde, aku buat-buat ajak dia keluar tapi biasanya negatif. aku hampa.

Tapi semalam, aku tak rasa apa2 pun.... nape ekkk? tapi ari ni aku teringat lak... i mean aku teringat kisah semalam tu... tapi tak nyesal pun tak kuar ngan dia walaupun sebelum ni itu yang selalu aku tunggu. (banyaknya tapi )

Aku teringat iklan kat mixFM, pasal sorang pompuan ni dok contact kawan dia tapi kawan dia ni buat layan tak layan je, kasik alasan bagai. Macam2 cara perempuan tu buat sebab nak cakap ngan lelaki tu like menyamar jadi orang lain tapi still tak berjaya. After 6 month, lelaki tu cari balik kawan pompuan dia ni, to be sad, perempuan tu bo layan kan aje...

Hmmm.. aku nak wat macam tu gak ke? hakikatnya ... ada possibility... tapi hati masih ada pada dia ...euuuu... takpe2, kita tunggu lagi 3 - 6 bulan naaaa...

27 September 2009

New Born BabY ~ Adam Qayyum bin Rajap

Hari ini, 27hb September 2009, pukul 9.45 pagi, bertempat di Bilik Pembedahan Hospital Pakar An-Nur Hasanah, Bandar Baru Bangi, Adam Qayyum dilahirkan melalui pembedahan caesarean. Kaedah yang sama tatkala aku dilahirkan dulu.
Nampak gaya Emad dah ada geng lah kat sini...ngehehe

Apepun, Congrats to Abang dan Kakak Ipar...

.

.

.

and tis picca, Adam & Auntie Nann ... cumil tak?

22 September 2009

cerita raya 2009

Jumaat lepas, aku ikut kakak balik rumah mertua di Kuala Terengganu. Off course lah bawak baby Emad sekali. 2 hari disana aku berkesempatan naik bot penambang dari Seberang Takir ke Pasar Payang, habis jugak duit memborong tudung. erm, ni first time aku shopping tak hengat. first time jugak naik bot penambang di Kuala Terengganu.

Petang puasa terakhir aku ikut Kak Zah ke Bazar Ramadhan Batu 6. Umat ramai yang amat. pasti beda dengan suasana di Bangi. Hari-hari terakhir di Bazar Ramadan Bangi pengunjung semakin kurang. Mungkin masing-masing sudah pulang untuk berhari raya.

Ahad, pagi Hari Raya Pertama di sambut di Kuala Terengganu, pukul 10 pagi, aku dah fly balik KL. Beraya di KL pulak lah kononnya...hehehe...

Abang ngan kak ipar amik kat KLIA, pastu terus g hospital, kak ipar kena buat CTG setiap hari. Baby tak banyak bergerak jadi kak ipar kena monitor degup jantung baby setiap hari. Lepas tu kitaorang beraya kat Puchong sebelum balik ke rumah.

Pukul 2.30petang aku ke Damansara, menemani seorang tua berhari raya. Berhari raya bersama veteran memanglah tak best... hahaha...tapi aku layan je. Malam tu aku sangat-sangatlah penat jadi apa lagi, tidor awal lah.

Sekarang? raya ke-3, sangap gile tak tau nak buat apa. Duduk rumah pun tak tau nak buat apa... ni macam ada talent je aku g Bagan Lalang main layang-layang...hahahaha...hohoho...

H.O.P.E.L.E.S.S

sometimes, I feel like life is so unfair. Put me as a 2nd, 3rd or even last choice to be choosen...

17 September 2009

Ahmed Emad Addin ~ Hadiah terindah di hari lahir

Ari ni beday kakak a.k.a mamanya di Emad. Malam tadi aku g Shah Alam shopping baju raya, teringin nak belikan baju raya untuk kakak tapi takut saiz tak sama. Sudahnya aku cuma beli baju untuk aku sahaja.

Taknak citer pasal lain, aku nak upload gambar anak sedara sulung dalam keluarga aku...




13 September 2009

Pergi yang tak kembali

Semalam, trainer SHO aku tak dapat mengajar sebab mak beliau meninggal. Takziah kepada keluarga Tn Hj Mohd Md Din atas pemergian ibu tercinta.

Pagi ni, aku dikejutkan dengan SMS yang menyatakan En Nasri, Pengurus Besar Korporat NIOSH meninggal dunia.

Aku berkesempartan memberi penghormatan terakhir untuk jenazah di Bilik Mayat, HUKM. Sebak dada melihat balu dan anak-anak yang ditinggalkan.

Tatkala keranda jenazah melalui tempat aku berdiri, terdetik di hati, inilah perjalanan terakhir Arwah En Nasri di dunia. Pergi yang takkan kembali.

Semoga roh mereka aman di sana dan di rahmati Allah Swt.

Takziah kepada keluarga arwah.

Al-Fatihah...

03 September 2009

tak sihat lagi

pagi tadi jam 5 pagi jam dah menjerit kejutkan aku dari pembaringan. Masuk dapur minum air sejuk. terasa tekak perit semacam... nak selsema.Ouch!

Aku goreng mee buat sahur pagi ni. Lepak sambil tengok cerita Diari Ramadhan Rafique dan iron baju sementara menunggu azan Subuh. Lepas subuh apa lagi, aku tarik selimut... tekak makin perit, dah mula tak sedap badan.

7.30 pagi, aku bangun, mandi dan bersiap ke pejabat. Owh, hari ni aku keja... yeay yeay... windunya ngan opis...ahax!

Kat opis macam biasa, pagi-pagi kena cek kelas. Lambat giler masa berlalu hari ni. Asyik-asyik tengok jam kat dinding. Aku dah mula tak selesa. Batuk dan hidung berair diiringi simptom yang biasa aku hadapi, muntah. Hohhhh! Tapi puasa tetap puasa okay...

Sekarang ni hati berbolak balik, nak tidur rumah kakak atau rehat saja di rumah? Aku dah mula rindu ngan Emad... aiyoooo... Emad dah besar... dah boleh ajak main, dah boleh ajak sembang, dah tak nangis kalau kena mandikan... eiiii... dan yang pasti, tak lama lagi AEmad akan dapat kawan baru a.k.a sepupu baru. Kakak Ipar dah mula menunjukkan simptom2 nak bersalin awal...hehehe.

okay...aku g umah kakak lah... tapi kena pakai mask. hehhhh... mesti Emad pelik nape auntie nann pakai mask... mesti Emad musykil nape auntie nann taknak pegang Emad, taknak usik2 Emad. Takpe, ni untuk kebaikan Emad gak kan....hehhhh

Okay... aku g umah kakak jugak, malam ni dah janji nak bawa mama dan bapa shopping kat jusco.

Okay...aku gerak sekarang... assalamualaikum.

29 August 2009

Ctrl.Alternate.Delete -->apa semua ni?

Semalam aku masuk ofis setelah 3 hari bercuti. Masuk ofis pun petang, kalau jumaat, amik cuti half day, petang pulak tu, memang best ...masuk pukul 11.50 am, kemudian 12.45pm - 2.45pm rehat...pastu keje sampai pukul 5pm...kiralah sendiri bape jam je aku keje...hehhh!

Jadik, semalam, aku selesaikan hal-hal berkaitan kehadiran 'bebudak tua' yang ditaja kerajaan ke PSMB. Pastu aku pegi gym, amik sample darah, berat badan, blood pressure etc. Sume ni dibuat bagi membantu menyiapkan tesis seorang student master. Kiranya aku ni (dan juga beberapa orang kakitangan NIOSH) menjadi objek kajian lah...erk...

Masuk-masuk gym, aku g timbang berat... hohhh! berat aku turun lagi? apesal ekkkk? aku bukan diet pon... dan turunnya agak ketara. pastu test blood pressure... bacaan 76/61...hoh! tekanan darah rendah... ape kene dengan aku ni? rasanya sehari dua ni terasa sihat je. Lepas tu amik sample darah. Hmmm... dalam seminggu dua ni harapnya dapatlah result darah yang normal.

Balik umah kakak seperti biasa uruskan baby dan emaknya. Takpe, tinggal sehari je sebelum mama dan bapa sampai dari Sabah. Abg dan Kak Ipar pun turut buka puasa di rumah kakak, merancang-rancang aktiviti untuk mama dan bapa sepanjang seminggu di sini.

Malam, mama call tanya mesin jahit... kui kui... mama memang macam tu...ada hati nak bawak jahitan ke sini. Takpe, kat umah aku ada mesin jahit. Boleh juga tolong2 ringankan beban mama yang terpaksa menyiapkan baju orang... baju aku? beli sendiri lah... mana nak jahit2 nih... dah lupa sebenarnya...keh keh keh.

Ok, baby pun tengah tidur, mamanya pula tengah bersantap...Harus aku rehat dulu.

**ngehehe... tajuk memang takde kena mengena dengan entri...mongoks kannnn**

25 August 2009

New born baby!

Alhamdulillah, 1 Ramadhan tahun ni, sebelum menjelang tengah malam, tatkala jam menunjuk angka 11.55 malam, tangisan Ahmed Emad Addin bin Yusmarulnizam memecahkan ketenangan dewan bersalin Hospital Pakar An-Nur Hasanah, Bandar Baru Bangi.

Emad lahir awal 2 minggu dari yang dijangka. Siapa sangka aku kini dah jadi Auntie Nann... hehehe...

Now amik cuti nak jaga Emad & his Mama. Hopefully mereka sihat sejahtera. Gambar upload kemdian kay...auntie nan nak siapkan makanan untuk mama Emad.

19 August 2009

rehat sebentar!


Semalam mood kurang baik. Menunggu ke tengahari aku masih berbolak balik untuk ambil cuti separuh hari. tepat 12.30 tengahari aku terus cakap ngan bos nak minta cuti. Alasannya kurang sihat. memang betul pun kurang sihat... kurang sihat mental..hehehe...

Pukul 1petang, jumpa kakak ipar dan makan tengahari dekat Restoran Ani Sup Utara di Seksyen 9, kemudian balik rumah terus bukak kotak mesin jahit Mah. hahaha... lebih setengah tahun dalam bilik tak terusik, semalam aku merajinkan diri buka kotak tu dan mula menjahit kain sarung untuk kakak.

Bosan menjahit, aku tengok TV, bosan tengok TV aku masuk bilik dan layan tidur. Hehhhh... Malam pun tak kemana-mana aku rehat sahaja. Seronok rupanya sekali-sekala berehat begini.

Ironinya, aku segar ke pejabat pagi ni walaupun kepala berdenyut.

ok, sekarang mau balik ... mata pedih pakai lense. (sebenarnya mengantuk...)...kwang kwang kwang

17 August 2009

Get into trouble again?

Bukan nak kata give-up tapi kemana-mana pun kita pegi, apapun yang kita buat, masalah tetap akan datang seiring. I'd love the rythm too. Jadi halwa telinga sepanjang hari ni.
Enjoy this song (Lyric) ~ Trouble is a friend by Lenka

Trouble will find you no mater where you go, oh oh.
No Matter if you're fast no matter if you're slow, oh oh.
The eye of the storm and the cry in the morn, oh oh.
Your fine for a while but then start to loose control.

He's there in the dark,
he's there in my heart,
he waits in the winds
he's gotta play a part.

Trouble is a friend,yeah trouble is a friend of mine. oh oh!
Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh.
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh.
He sees what I see and he knows what I know, oh oh.
So don't forget as you ease on down the road.

So don't be alarmed if he takes you by the arm.
I won't let him win, but im a sucker for his charm.
Trouble is a friend,yeah trouble is a friend of mine. Oh oh!
Oh how I hate the way he makes me feel.
And how I try to make him leave; I try.
Oh Oh I try!

16 August 2009

aku buat salah lagi...huwaaaaa!

lately asyik buat salah je. napa ekkk?

kalau sekali rasanya boleh diterima akal, tapi benda yang sama berulang sampai 4 kali... hohhh! aku kena mandi bunga. buang sial orang bilang... betul ka?

ntahla, pagi tadi, masa terima panggilan dari Ain, maklumkan pertembungan trainer, aku terus sakit kepala. terus hilang mood buat kerja. terus hilang selera berjimba. Rasa tak mau menghadapi cemuhan esok hari... owh...yang ini pasti...

tapi seorang sahabat berkata "benda dah jadi kita tak boleh nak ulang semula. Lets bygone be bygone, apepun yang mendatang esok, kena marah ke, kena maki ke, hadapilah dengan senyuman, buat-buat senyum pun takpe, tadah je telinga, ni lah masa untuk kita belajar jadi redha, semua orang pun pernah buat salah" erm... thanks kawan...

Aku rasa memang aku kena stop everything and start back from the beginning. Ala-ala nak tutup buku lama, buka buku baru... adoyai..feninnnnn

11 August 2009

ssshhhhh...

Best tak?

Dia marah dan sampai tahap nak merajuk, telling that dia tak sentuh aku walau secuit pun... aku cakap, "awak tipu, awak memang dah sentuh saya... awak sentuh hati saya".... euwwwwww...

aku tergamam bile terkeluar kata2 tu spontaneously tapi yang best dia dah tak majuk ngan aku.... hahahaaaaaa

berkesan jugak teknik kuntum aku...

Pssst ... jangan tertipu, aku masih single dan abailabel... OK

when something happen, it happened for a reasons

its true!

I was mistakenly put together the Borang Maklumat Pelatih for one candidate. I already told the candidate that she will be withdrawn from the class (kejamkannnn) but the coordinator refused to do so because of kesian with the candidate (iyelah, dia dah kena retreched)

Today, I found the form was attached together with another form. Patut carik tak jumpa.

Mujur jugak the coordinator berkeras jugak nak masukkan peserta ni. Mula2 menyampah jugak tapi ikut jelah...

n now I realize, memang rezeki budak tu join the class for free. Sebab tu bila ada problem pun still dia boleh enroll... hikmah kan...

09 August 2009

5 perkara sebelum datang 5 perkara

lately memang kurang sihat. Sakit kepala dah masuk minggu ke-4, kejap ok, kejap tak. Selsema dan batuk at the middle range. tak serius pon, kengkadang je berhingus dan terasa berkahak... dah telan 2 jenis antibiotik tapi ku kira aku dah imun dengan semua jenis ubat. Perut rasa sebu, loya2 dan often vomit. Muntah kaw-kaw punya sampai berair mata. huhhh! Bila cek kat spital, nothing abnormal. Dari bulan lepas dan masuk hari ni 4 kali darah aku diambil. Sekali untuk hormon, sekali untuk denggi, sekali untuk infection, sekali lagi untuk glucose ....hohhhh!

Malam tadi puasa, (sebab nak amik darah), pagi tadi dah amik satu kali sample, pastu dia bagi minum air glukos, 2 jam kemudian aku datang balik untuk ambil sample darah lagi. Kali ni darah takmo keluar. huwaaaaaa... aku rasa darah aku dah merajuk. sebab tu tak mo keluar. sakit wei kena cucuk banyak2 kali tapi takde darah. caitttt... Tu tak kira kena cucuk masa masuk air isnin lepas. Macam penagih pulak, abih lengan2 ada kesan kena jarum.

Selera makan pun dah slow. Aku dah tak reti nak makan apa. I'd lost my appetite! Semua tak boleh masuk. Aku makan sekadar memikir perut perlu diisi untuk dapatkan tenaga. Kalau dulu, bila tak sihat, atleast ada jugak makanan yang aku teringin nak makan tapi kali ni semua takde nafsu. nape ekkk? Kengkadang pagi2 pegi cafe nak sarapan, eventhou tak berselera aku sumbat jugak,. Biasanya pukul 10 nanti mulalah loya dan muntah. cam orang mengandung... hehhhh... kakak dan kakak ipar yang sarat mengandung aku lak yang lebih2.

Orang kata aku overworked, maybe kot
Orang kata aku stress, maybe kot
Orang kata aku kurang rehat, maybe kot...

orang suh aku rehat, sometimes, weekend aku cuba layan duk umah, lepak2, rehat2, tapi sama jugak. Entah la. Betullah tu kot, aku perlu rehat dalam ertikata rehat yang total.

lantas aku teringat petikan hadith ini;

5 perkara sebelum datang 5 perkara;
1.masa mudamu sebelum tua
2.masa sihatmu sebelum sakit
3.masa lapangmu sebelum sibuk
4.masa beradamu (kaya) sebelum jatuh miskin
5.masa hidupmu sebelum mati.


jeng jeng jeng... aku macam dah rasa semua tu kecuali yang 5 tu je belum... macam nak dekat dah tu. 'Asyhaduallailahaillallah'...

29 July 2009

Do you think you're free form H1N1?

Few days ago, i went to Hospityal Putrajaya. Just wanna check if I were affected wiv H1N1 (na'uzubillah). I had experienced all the symtomps almost two weeks, got flu, got cough, got headache, tired, dizziness, etc. The pandemic become worst day by day.

Until one fine day, on my way home after office, while driving , I have a difficulty to breath. I got a chest pain and short breath. Terasa macam kena athma tapi kali ni di ikuti dengan sakit dada. Ntah iye ntah tidak ,sebab aku takde athma...hehhhhh

I text Abang and Uncle, asked for opinion and they urged me to direct go to GH. So that, malam tu, lepas habis berkemas, makan dan mandi, aku pun dengan fenin2 lalat slowly drive ke Hospital Putrajaya as Uncle told me better pegi Putrajaya rather than pegi Hospital Serdang.

Kat sana, sangat ramai orang. Rasa weird ada, ngeri pun ada, bosan pun iye jugak almaklumlah hospital kerajaan. Mesti sangat ramai orang dan mesti sangat lambat. Tapi aku tak kisah pun semua tu, im juz wondering why d petugas2 not wearing face mask. Takkan dah confirm ada orang yang positive H1N1 baru nak pakai... and yet, tak lama lepas tu aku nampak diorang mula pakai face mask. Then ada seorang mamat (pesakit) keluar juga pakai face mask dan masuk dalam bilik rawatan lain. wah wah! lagi berdebar.

Turn aku, kena cek macam2... lepas tu confirm, it just a "congenial"apetah namanya, infeksi yang terjadi sekiranya seseorang tu telah lama menghidap selsema. confirm bukan the deadly virus. Dan aku pun balik dengan hati yang lega. alhamdulillah

No matter what, please give extra precautionsl wiv tis pandemic. Anyone could affected with the viral. If you think you are not into it, fikir-fikirkan semula,pagi ni saja kita dikejutkan dengan kematian ketiga yang melibatkan warga tempatan yang tidak keluar negara. Juz imagine the real situation... takotttttttttttttt

27 July 2009

Belasungkawa : Yasmin Ahmad 1958 - 2009

Takziah kepada ahli keluarga arwah Yasmin Ahmad. Sekelip mata beliau meninggalkan persada seni, meninggalkan kita yang masih berada disini.

Begitu banyak cabaran arwah hadapi dalam menaikkan status industri seni di Malaysia. Seiring pujian dan dorongan, begitu jua dengan cacian dan makian.

Allah noktahkan sampai disini sahaja. Bergembiralah mereka yang tidak suka dan terdiamlah mereka yang mencinta.

Alfatihah buat Arwah...

Picture taken from this site

25 July 2009

Everything happen for a reasons

Nowadays, I hate talking about soulmate. I just dunno why, maybe i was over into his phase, getting married or having someone you luv is just an option. Macamana nak bagi komitmen kalau sendiri pun ada bad experience dengan lelaki. ye dak?

But yet, at certain time, i do feel the loneliness... benci bila perasaan sunyi tu datang lebih-lebih kalau kita tau orang tu tengah berkasih. damn! Kengkadang colleague cerita pasal their love one pun boleh sentap... apekah!

Sometimes, I do feel that Im ready for marriage, ready to be a hot and sexy (gud lah) wife and be a kinda lovely mama. But Allah must have the answer of this thing. He knows what is gud for His slave. Yeah, everything happen for a reasons.

tekad semangat

Malam tadi umah takde elektrik. Problem kat pencawang kot, ingatkan sekejap tapi dekat 2 jam jugak aku berlilin ditemani nyamuk...dah la panas. cait! must be boring. dah la duduk sensorang. Suddenly got sms from an old fren. Almost 2 years tak jumpa dia. Kebetulan dia datang KL. Ape lagi... i drove my car to KL and lepaking wiv my fren, sembang-sembang, mengumpat etc... best gile.

Tis morning, since im currently on menses, bangun agak lewat. Tu pun sebab aku tengok dia tido lagi makanya aku tido balik, dia pun sama, tengok aku masih membongkang dia pun tarik selimut semula. Sudahnya kitaorang brekfast pukul 11 pagi. Then balik bangi and lepak lagi tengok TV sampai tertido.

Now, feel sleepy, terlebih tido pun jadi mengantuk. rasa nak sambung tido tapi kejap lagi nak g tapak ekspo MAHA. Ada buat Jumbo Sale barangan terpakai kat sana anjuran volunteer part time tegar Yayasan Salam... fund raising untuk Majlis Imarah Ramadhan nanti. Hati berbolak balik, nak pegi ke tak... sengal dowh aku ni...

warghhhhhhhhhhh!!! kena kuatkan tekad... semangat!!!

24 July 2009

anyone can help me on this?

Tengah gugel-gugel cari lirik lagu Bengang nyanyian Akim AF7, aku jumpa url ni.

Serius aku terus jatuh centa bila dengar lagu yang blogger ni tengah pasang. Aku try carik tajuk lagu based on lirik dia tapi tak jumpa. Boleh tak sape2 tolong bagitau aku nama lagu dan empunya lagu neh...

"Pejamkan matamu tenangkan hatimu ku kan ada disisimu
jangan kau risau tenangkan dirimu kita kan melangkah jauh selalu

tidurlah kasih bawalah diriku, ingatlah selalu ku kan denganmu
mimpilah kasih kupeluk diri mu, bawalah semua hatiku"

20 July 2009

He's 62 years old today


Tadi pagi call bapa, ceria je suara dia. When I sang a birthday song to him, suddenly he realize that today is 20th July, his birthday!. Yah...my dad memang suka dengan nombor-nombor neh... sebab tu dulu kecik-kecik selalu kena force supaya score dalam math.
Apepun, Selamat menyambut ulang tahun yang ke-62 buat bapa tersayang, Hj Japar Tassim. Hope you will have many reasons to smile this year!...dapat cucu, dapat menantu baru (mebe...hik hik hik)...

layang-layang, durian dan mandi sungai

Last saturday, aku, aibah, uncle & his 'anak ikan' pegi bagan lalang. Konon nak main layang-layang but, to be sad angin tak kuat langsung. Pantai bagan lalang agak lengang dari biasa. Lepak sampai maghrib sambil tengok orang menjala ikan. Teringat zaman kanak-kanak dulu masa bapa bawa kami adik beradik 'menarik ikan'. Kami makan malam di Gerai Wak Lan, Bagan Lalang. Menu kali ni agak berbeza, tiada pepahat masak cili, tiada ikan bakar, tiada sotong goreng tepung, sebaliknya kitaorang order sotong masak cili, siakap kukus dan kerang bakar. Beda nggak? tapi... tak sedappppp... sies aku tak galakkan korang order ikan kukus kat sini. OK

Dari Bagan Lalang, aku dan Aibah beransur ke rumah nenek di Hulu Langat. Kitaorang sampai kat umah nenek dalam pukul 11.30 malam. Mujur datang berdua, kalau setakat aku sorang-sorang je, confirm tak pegi. Sampai umah nenek, sembang kejap kemudian memasing tidur. Ntah cane, aku tak selesa tidur, asyik-asyik terjaga. Mula lah aku pikir yang bukan-bukan. mongoks kannnn... semenjak dua menjak ni aku mengalami rasa kurang selesa pada abdomen bawah. Macam nak kena senggugut pun iye. Kadang-kadang rasa sakit macam ditarik-tarik. Sakit nyahhhh...

Pagi ahad, pukul 6.30 lagi dah terjaga. Lepas solat aku tarik selimut balik. Rumah nenek kalau pagi-pagi buta memang best membuta. Hehehe... pukul 7 aibah dah kejut ajak beli nasi lemak buat sarapan pagi. Terpisat-pisat aku bangun. Tak senonoh kan jadi perempuan melayu terakhirlah kononnya bangun lewat. Nenek tua hanya makan nasi lemak, nenek busu pulak makan roti canai cecah ngan durian. Aku ngan Aibah? melantak durian, nasi lemak, murtabak daging dan roti canai... ahax!, banyak tak kitaorang makan? hehehe.... omputih kata, breakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a pauper... haruslah breakfast banyak-banyak...hahaha

Lepas sarap, aku ngan Aibah pegi sungai. Pusing-pusing dari Chongkak sampailah ke kaki Gunung Nuang. Sudahnya kami beli durian dan manggis lagi. Lepas tu park kete dekat Sungai Lopo. Kali ni nak cuba mandi kat air terjun Lolo. Its about 1 hour walking at 3.5km distance. Apekah aku ngan Aibah gamble nak pegi sana. Iyelaaa, ingatkan laluan dia sama macam nak ke air terjun Kipungit di Hot Spring, Poring Ranau, Sabah nunnn... hehehe...

Dalam sepuluh minit perjalanan merentasi denai. Ada motor orang kampung lalu. Dia tanya kami nak kemana, kami pun cakap lah nak pegi air terjun, abang tu gelakkan kami, dia cakap, laluan kami tu akan tembus ke Sg Chongkak...patutnya kami ikut simpang satu lagi baru boleh sampai ke air terjun... kah kah kah! sesat rupanya...

Dek kerana telah tersasar dan disebabkan aku dan Aibah pun dah tak tahan dengar bunyi air mengalir, tak sabar nak neutralkan cas ion positif dalam badan dengan ion negatif yang sangatlah banyak disekeliling kawasan hutan, maka aku ngan Aibah putuskan untuk mandi sahaja di sungai lopo, dibelakang pondok orang tunggu durian. Tapi sies, tempat ni cantik dan terjaga. Aku rasa empunya tanah memang jaga tanah tu dan kawasan sungai sekitarnya. Kolam yang dibina pun agak dalam dan luas dan selesa untuk aku dan aibah berendam. Air pulak memang jernih. Lagi best ada ikan kecik kat sungai ni yang sesedap rasa gigit suar aku, main-main ngan jari kaki aku...besssshhhh... aku ngan Aibah gile nak tangkap ikan2 ni pakai key tapi haram tak dapat walau seekor. lain kali nak pegi tempat ni lagi dan nak bawak jaring. lalalalalala...

Balik dari sungai, dah tengahari pun, aku ngan aibah pegi Pekan Bt 14 konon nak beli ikan dan sayur untuk nenek. Kelakarnya bila orang kat Pekan tu cakap "Hari ahad takde pasar kak, pagi tadi je ada pasar tani"... caittttttttttt... mujur ada kedai yang jual barang basah kat pekan satu lagi. Beli udang,ikan kembong, ikan tongkol dan ikan belanak. Sayur semua tak fresh, bek suh nenek masak pucuk manis kat belakang dapur je.

Sampai umah, mandi, makan durian, lepak2, kebetulan uncle ada sekali. baru sampai ngan anak ikan dia... (hehehe) . pastu makan tengahari berulamkan petai bakar, tempoyak, ikan masak cili , telur dadar dan pucuk paku masak lemak tempoyak. Makan bertambah-tambah...

habis makan, makan durian lagi, manggis lagi, langsat lagi...adoyaiiii... kesian cik perut, macam-macam makanan masuk ari ni.

Petang, masa nak balik, macam biasa nenek mesti akan sedih. tapi tak boleh tunggu jugak sebab aibah kena balik ke Tg malim. Sampai umah kul 6.00petang, kemas barang, pastu tertidor. Sedar-sedar je hari dah gelap. boring duduk rumah. sunyi... goreng sosej dan makan dengan roti. Pastu tengok tv dan tidur lagi, mengharap isnin pagi bangun dengan ceria. oh yea oh yea... hehehe.

17 July 2009

apesal tetiba semua idea nak blogging ilang?

aku nak citer sume mende yang aku nampak semalam dan ari ni yang aku dok protes-protes dalam ati tapi bila nak buat ayat je aku lost. Aku tak tau nak mula dari mana. Bukan lagi tak tau nak mula dari mana, tapi aku terus lupa apa aku nak cerita.

meh aku start sikit2...

Aku ingat semalam aku g pasar malam, beli yong tau fu utk makan malam, sambil tu dok perati kakak jurujual tu sangat lah loving couple sampai nak peluk2 husband dia tengah buat gunting2 makanan. Sikit-sikit nak raba lah, nak peluklah... Aku tau lah malam jumaat... hahaha... (wut do u think then?) ... at first oklah, tapi bile asik2 interfere husband dia buat keje rasa menyampah pulak. Korang, tolong lah kalau dah kawen sekalipun over-action macam ni. Meluat tengok.

Aku ingat lagi semalam aku hangin ngan sorang mamat. Aku dah call dia banyak kali sebelum ni tapi haram dia tak angkat. Then lepas tu semalam bila dapat call dan aku maklumkan situasi dia, banyak pulak cekadak dia. Ni pun pesen nak bawak pak menteri masuk campur. Aku cukup benci bila nak bawak isu kecik macam ni sampai atas. Padahal ikutkan salah dia lah...sape suh tak angkat dulu. Bukan sekali aku call, tapi banyak-banyak kali... senang cakap kalu, aku bagi kata dua, dia nak dia akan datang, dia tak nak tu bukan masalah aku. hahahaha... sudahnya tadi dia datang juga... hehhhh! aku menang!

lagi, aku konon-konon nak tengok keliwon, tapi haram tak best citer semalam. Apekah citer pasal hantu air... ekceli aku takot tengok sensorang...kui kui kui.

Ape lagi ekkk... malam tadi aku consume ubat terakhir untuk pack kedua. Next week start makan pack ketiga. boring gile 4 bulan treatment. Hopefully abih je semua ni, keadaan kembali macam biasa. Tu pun bergantung pada keputusan sample yang aku buat this week. Harap-harap semua ok. ok la ok laaaa...

oh ya, semalam call mama, tanya khabar. macam biasa, kalau call mama mesti mengumpat...kekeke... mama dan bapa turun KL hujung bulan ogos nanti.(Purposely datang nak tengok kakak aku bersalin lah) Tak sabar nak bawak diorang jalan-jalan... erk..sempat ke jalan-jalan? mesti diorang sibuk layan cucu sulung nanti.

wah! tak lama lagi aku akan dapat anak sedara... the real nephew and niece... harap2lah dapat sepasang... kakak dapat baby boy, kakak ipar dapat baby girl... wah! berangannya aku...

k lah, aku dah menceceh banyak. Asalnya tadi takde idea. ni rasa berkajang-kajang pulak. OK...Titik

16 July 2009

What do you understand with redha?


last nite, i was a bit terkilan wiv my fellow. She promised to accompany me go to massage centre. wah wah...apekah pegi urut-urut neh. Well, on 5pm, tengah mamai-mamai baru bangun tido, she text me saying dat she will have a date with her darling and so apa lagi, I do feel dissapointed lah kan.. Aikkk... takkan lupa, sebelum ni dia yang beria-ia ajak aku pegi buat refleksologi rabu malam.

Aku pun malas nak argue jadi biarlah dia nak dating pun. Macam aku tak boleh pegi sorang-sorang...ye dakkk...

9.00pm, i was 'leisurely' packing my comforter, blanket, towels, shirts semua nak hantar pegi dobi. Hahaha... malas dowh nak cuci sendiri. Dah lama tak buat houskeeping, memang melambaklah semua kat ruang tamu. Buat Jualan Amal pun bolehhhhh... ahax

9.15pm,She called and telling me that she was involved in the car accident somewhere in Bukit Mahkota. She asked if I could amik diorang kat sana since Im the only person yang duduk berhampiran. Ayoyo... Bukit Mahkota bukan area yang aku familiar. Harus bagaimana? 15 minutes later, dia cakap amik kat Balai Polis Kajang je...huhhh, lega...Walaupun masih terkilan, aku lupakan semua tu sebab dia kawan aku. So aku pun dengan muka sembab pegi lah amik diorang.

What exactly i want to share here is, NEVER EVER MAKES YOUR COLLEAGUE (BELOVED) FEEL DISSAPOINTED. Aku ni baru kawan, bukan mak ayah dia. Imagine kalau kawan pun Allah dah tunjuk macam ni. Lagi-lagilah kalau Mak Ayah tak redha. Betul tak?

Dear fren (itu pu kalau ko baca blog aku...hahaha), aku bukan niat nak malukan ko, aku tak sebut pun nama ko, kan kan kan. Ini pengajaran untuk aku juga supaya tak buat macam ni kat orang-orang lain. Mungkin kita tak sedar apa yang kita buat tu menyakitkan hati orang lebih-lebih lagi orang yang sayang pada kita.

Dear fren, aku sayang ko dan aku sayang kat semua kawan-kawan aku. Tak mo lah perkara kecik macam ni nak sentap2 sebab tu aku cuba sejukkan hati bila ko cancel plan ngan aku. Awang pernah berkata "Lets bygone be bygone"... buang yang keruh, amik yang jernih... apa yang penting ko selamat.ok...

jadi? ni ada kena mengana dengan redha ke? hehhh

Disclaimer : gambar di atas tiada kena mengena dengan entri ini. Sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_collision

15 July 2009

life is full of up and down



yeahueeeeaaaahahahaaa!

urm, what kind of laugh is that? gile ape...

This morning i woke up early, have to prepare 'sambal udang' for our pot-luck dekat ofis.

Everything goin smooth eventhou agak rushing. Today's weather quit calm, its rainy. Kalau tak keje confirm ble sambung tido.

At the car park, I open the car, put the thingy things aside and ready to start the engine...

ops... apesal nih? kete tak ble start... confirm battery weak...adeshhhh... patutlah dua tiga hari ni agak pelik tiapkali nak start engine. Call abang, he's in Bintulu for a week. Adoyai! nak minta tolong sape lagi? Jiran-jiran pun tak nampak kat bawah. Call Jack, pun dekat Bintulu, call shahir, on his way go to office, at-last, got fellow, bahtiar yang juga ada jumper, minta dia datang and alhamdulillah, kete dah boleh start but sound macam tak best je.

Masuk ofis kejap isi borang cuti and balik. nak g servis kete, nak carik batteri kete baru, nak sambung tido... ahax... but yet, melayang $500. Major Service + Battery. fuhhhh...

Yang best, dah setel kete, aku balik rumah dan sambung tido puas-puas... memang nikmat!

Apepun, Thanx abang, Jacko, Shahir, Kamarul for gimme some support walaupon tak ble nak tolong. Atleast you all bagi jugak idea cane nak buat, sape nak dihubungi etc. Pada Shahir sebab willing nak amik aku dulu pegi keje dan tengok kete menjelang tengahari.(tapi aku taknak sebab aku kesian ko dari seremban, takkan nak melajakkan perjalanan amik aku kat umah, ye dakkk) . And the most zillion thanx pada Bahtiar, yang datang dalam ujan bawak jumper. Nasib parking sebelah takde kete so proses mengecas bateri agak mudah dan cepat. Thanx jugak pada penerangan ringkas ko pasal kat mana nak beli bateri walaupun pastu aku terus g Perodua Services.

Then, i would say, life is full of up and down aite.

14 July 2009

antara fasa sedih dalam hidupku

aishhhh... mengeluh lagi.

Bukan itu yang aku mahukan. Bukan jua kamu dan bukan jua dia. Aku terkedu bila perkara itu harus diungkapkan. Perlu apa cerita ini disiulkan?

Menyesali apa yang terjadi itu pasti namun untuk kita mengulangi semula detik lalu lantas menjadikannya lebih baik hanya berlaku dalam mimpi. Semua ini tidak bisa berulang waima kamu percaya wujudnya kelahiran semula.

ingin aku buang jauh-jauh semuanya. Lupakan dia, lupakan kenangan bersama. Tapi palitan duka tetap ada, harus bagaimana untuk menghindarkannya?

Tolong aku Ya Allah... aku mohon pada-Mu
Andai dia bukan ditakdirkan untukku, berikan aku kekuatan untuk melupakannya, berikan aku kesabaran untuk redha kehilangan dirinya, lorongkan aku jalan menghindari dirinya...
namun,
Andai dia ditakdirkan untukku, cambahkanlah sayangnya padaku sebagaimana dalamnya aku mengasihinya, permudahkanlah hubungan ini agar dapat menuju redha-Mu... ameen...

Ikut nafsu

Malam tadi terliur nak makan sate. Sudahnya cancel masak kat umah. Aku makan satay dekat Gerai Penjaja Pemadam berhampiran KPMC, pekan Kajang.

Kerana lapar, kerana cam sedap je bau sate kat situ, aku order banyak gile,

5 cucuk perut tembusu,
10 cucuk ayam,
10 cucuk daging
4 ketul nasi impit mini
5 keping otak-otak
2 Laicikang

Yang makan cuma 2 orang. wakakaka!

kesudahannya kitaorang kena bungkus 15 cucuk sate yang tak habis. Siap kasik kat anak kucing bawah umah aku lagi.

Moral of the story,

ikut rasa binasa
ikut hati mati
ikut nafsu haru-biru

masyaAllah...

09 July 2009

ingatkan tak jadi

kadang-kadang kita idamkan pelangi, tapi Allah berikan kita matahari.
Kadang-kadang kita impikan mentari, tapi ribut taufan pula yang melanda.
Kita mesti rasa dizalimi.

isk...apekah nak citer pasal dizalimi pulak nih... aku cuma nak bagitau, aku ingatkan aku tak jadi pegi Bingkas Penang, kalau tak jadi boleh join family day department aku. Tapi tadi baru confirm bas tengah malam ni. huwaaaaa! baju tak pack lagi pastu kena stayback pulak...adeshhh...

takpe, tunggu hapdet Bingkas Penang pulok deh.

08 July 2009

gerak hati seorang perempuan

pagi tadi aku berazam nak senyum sepanjang hari... ngehehe... and its work! Takdelah senyum all the way but atleast aku rasa macam released... release ape pun aku tak tau... tense kot. Oklah kan macam tu.

tetiba petang dapat panggilan dari PSMB mintak submit borang tnp hari ni jugak. Terus call Kuching minta proceed ngan submission diorang yang pending dari semalam. Aduhhhh...tak pasal-pasal kena buat on behalf Kuching punya task dan harus stay-back lagi malam nih. mencik mak!

tapi tu lah life. Kalau takde mende2 merapu yang menensenkan kepala macam ni must be rasa hambar je idop. Atleast merasa gak geram, marah, nak nangis, ngeheheeee... and then, this thing lah yang mengajar erti sabar...owh! bersabar kah aku?

wachaaaaa!


**poyo gila tajuk entri kali nih...apekah!

Children Learn What They Live

If children live with criticism, they learn to condemn.
If children live with hostility, they learn to fight.
If children live with fear, they learn to be apprehensive.
If children live with pity, they learn to feel sorry for themselves.
If children live with ridicule, they learn to feel shy.
If children live with jealousy, they learn to feel envy.
If children live with shame, they learn to feel guilty.
If children live with encouragement, they learn confidence.
If children live with tolerance, they learn patience.
If children live with praise, they learn appreciation.
If children live with acceptance, they learn to love.
If children live with approval, they learn to like themselves.
If children live with recognition, they learn it is good to have a goal.
If children live with sharing, they learn generosity.
If children live with honesty, they learn truthfulness.
If children live with fairness, they learn justice.
If children live with kindness and consideration, they learn respect.
If children live with security, they learn to have faith in themselves and in those about them.
If children live with friendliness, they learn the world is a nice place in which to live.


Poem By Dorothy Law Nolte, Ph.D.
----------
Teringat kat adik-adik Rumah Solehah...

06 July 2009

Bertamu di kalbu

Kakak aku kata, dia suka lagu Jaclyn Victor ni sebab lagu ni dari low hingga hi beat, macam tangga. Mula-mula dengar biasa je tapi bila dah selalu dengar jadi tersuka pula. Hahaha.

Tadi opismet aku suh carik lagu ni. suh aku looping lagu ni. suh aku carik lirik dia... banyak cantik!... hahaha

takpe, aku pun suka lagu ni, satu sebab rhytm dia, satu lagi sebab lirik dia. Dah lama tak dapat lagu puitis camnih...erk...puitis ke? puitis le kot sebab aku tak paham pon keseluruhan lagu ni. hahaha

urm...baca dan hayati sendirilah baru tau...

Ku genggam semilir malam
Tika rembulan menyinari
Lalu ku menadahkan
Kata cinta nan suci
Dan akan ku hembuskannya
Tika malam syahdu

Kerana dalamnya
Kasih sedalam lautan
Setinggi mentari
Tak mampu digapai
Oleh khayalan insani
Cuma di naluri

Katakan bara melecur diri
Bisa memercik jalan nan luka
Dengan selasih balut pedih ngeri
Tiada berpaling setia
Adalah sejarah jadi saksi
Bulan bintang menghangat kasih suci
Kita pun terpaut dan bersatu
Dalam bebayang mimpi berseri

Ku layarkan asmara
Di pelabuhan setia
Akan ku rentangkan
Sang pelangi suci
Yang pastinya anggun di hati
Bertamu di kalbu

03 July 2009

Ya Allah, beri aku kekuatan

kadang-kadang aku give up dengan rutin harianku kini. Setiap hari mengabdikan diri demi kerja, demi famili dan demi orang lain hinggakan aku hilang waktu untuk sendiri.

Aku lelah, melengkapkan kehidupan orang lain sedangkan aku masih disini, sendiri.

Sunyi? tidak kunafikan kesibukan aktivitiku bisa membuat aku lupa nasib diri tapi tatkala lewat malam atau ketika harus memandu sendirian menguruskan rutin ini, aku pasti memikirkan tentangnya.

Siapa aku sebenarnya, untuk apa aku dijadikan, kenapa aku dilahirkan di dunia dan apa harus ku lakukan pada dunia dan seribu satu soalan berlegar-legar di minda. dem... i hate when this moment comes... boleh mengalir air mata. (infact aku dah mula menangis nehhhh...sob sob)

But life is about keep moving on! Sesungguhnya apa yang aku hadapi ini adalah ketentuan dari Ilahi yang Maha Mengetahui kekuatan yang aku ada. Itu kata-Nya...

30 June 2009

Kem Bimbingan Kasih


Minggu lepas aku berkesempatan join program Bingkas untuk kesekian kalinya. Bingkas kali ni agak berbeza dari Bingkas2 sebelumnya, dengan isu panazzzzz sentapzzzzz, jua dialek bahasa yang mungkin saja sukar kufahami, jua ceteknya ilmu memotivasi budak sekolah, kukira cukup membuat aku gundah gulana menjejak bumi Kelantan.

Tapi, demi menunaikan janji pada Kak Lang, serta keinginan menimba pengalaman di negeri Cik Siti Wan Kembang, aku kuatkan semangat, teguhkan tekad. Akhirnya SK Pauh Lima ku jejaki jua...ngehehee

Banyak perkara aku belajar di sana. Banyak pengalaman aku harungi bersama mereka-mereka yang hebat jua perasan diri hebat. Apapun, mana mungkin aku lupakan pengalaman mistik, ajaib, lucu, sedih, gembira, semua dikisar menjadi satu kenangan yang tak dapat dilupakan. Biar Bingkas kali ini tidak sehebat bingkas2 terdahulu (kata mereka), tapi aku belajar banyak perkara disana.

Aku tak sabar menunggu Bingkas Penang. Bingkas terakhir andai aku harus melupakan Bingkas di Pontian, Johor. haruskah?

ok. nak gambar? nak cerita lebih lagi? apa kata pegi je blog erme dan picasa fify lagi untuk melihat sendiri keajaiban yang aku dan mereka alami...


23 June 2009

Apa korang buat kalau korang tersalah orang?

Hehehe,kejadian ini berlaku ahad lepas. Aku memenuhi jemputan sahabat 1 untuk aktiviti membakar ikan di rumah nenek di Hulu Langat. Sampai disana, aktiviti tidak berlangsung di rumah, sebaliknya beralih tempat ke tepian sungai. Huhhh! berkelah rupanya...menyesal tak bawak baju spare. kalau tak mesti aku dah terjun kat sungai.

Kat sana ada sahabat 1, sahabat 2, sahabat 3 dan sahabat 4. Ada 3 orang adik2 rumah solehah, dan ada nenek Ramlah dan nenek Busu... ada lagi seorang perempuan yang agak berusia yang dengan konfidennya aku assume dia sebagai nenek kecik.

Selesai makan-makan, borak-borak, gedik-gedik, main-main air ngan diorang aku beransur pulang. Dalam perjalanan balik Leha tanya aku pasal nenek kecik... rupa-rupanya nenek kecik tu mak kepada sahabat 1...kah kah kah... mati2 aku ingatkan dia ni sedara mara atau jiran nenek... rupa2 nya bakal mak mertua aku... gulp! bukan... bakal mertua bakal isteri sahabat 1 laaaaa.... hahaha

kepada sahabat 1 dan Makcik... zillion apologies. kalau tau makcik ni maknye sahabat 1, mesti saya dah berkelakuan lebih sopan... euuuuuu... apepun, makcik punye kuih Lopes tu memang sedap. Lembut. nanti buat lagi ye...

hehhh! sahabat 1, sampaikan salam kat mak ko yer...

22 June 2009

kecamuk jiwa hati gundah gulana

Pagi tadi pendaftaran batch baru program 'bantuan penganggur tegar' berjalan lancar. Dari 25 orang yang tersenarai, hanya 23 yang benar-benar komited ingin berubah. Dua orang lagi hilang dalam aksi (missing in action). Mungkin sudah dapat kerja baru atau mungkin terlupa atau mungkin saja-saja lihat nasib masih laku atau tidak. mampuslah kalau itu pun harus aku pertikaikan kenapa.

Habis pendaftaran, bergegas ke Putrajaya, urusan hanya selesai menjelang makan tengahari lalu terus ke Damansara. Sampai ofis terasa longlai tidak bermaya. Berfikir-fikir untuk ambil cuti rehat esok tapi memikirkan kerja, aku pejam mata. Pukul 4 harus masuk mesyuarat dengan pengurus-pengurus jabatan, emangnya aku mewakili boss yang tidak dapat hadir. Dua jam dalam bilik mesyuarat lembaga pengarah aku cuma terkebil-kebil sambil kadang-kadang ikut tertawa. Jadi pemerhati sahaja lagaknya.

Sekarang, aku sudah mau pulang. Jiwa tidak tenteram. Penangan PMS yang periodnya entah bila kunjung datang. Saat ini rasanya aku perlu seseorang, seseorang yang sekejap ada dan sekejapan itu juga hilang.

Oh, harus berkecamuk jua bila semalam kuterima satu lamaran dari seorang pria yang kukenali melalui seorang teman. Haruskah diterima lamaran itu atau perlu tunggu DIA yang dahulu? Lantas aku teringat ungkapan Dira dalam lakonannya Seratus hari jadi "Andai dia tidak pernah memahami kamu, maka dia bukan pilihan terbaik buat kamu"... lantas, harus aku terima sahaja atau terus menunggu hingga DIA mengerti?

hmmmm... ku kira tajuk entri kali ni relevan dengan intinya. Titik!

21 June 2009

fuiyo makan duit betul!

lagi-lagi pernyataan yang menyebabkan aku tersentap tapi juga nak tergelak. Salah siapa kalau kamu gagal? salah cikgu kah? salah nota kah? kamu ajar anak-anak untuk belajar bersungguh-sungguh, anak main-main atau tidak menumpukan perhatian dalam pelajaran dan anak kamu gagal dalam pelajarannya, siapa yang kamu salahkan? sekali lagi pastinya bukan cikgu, bukan juga silibus pengajaran... tetap salah anak kamu... bukan begitu?

kamu sendiri, kalau gagal dalam peperiksaan yang diambil, salah siapa? kelas ulangkaji berbayar yang kami sediakan bukan satu jaminan untuk kamu lulus. Kerana itu tiada paksaan untuk mengambil kelas ulangkaji yang agak mahal harganya.

Ingin aku katakan kamu bodoh, kamu katakan kamu golongan professional. Iya...proession kedoktoran bukan calang-calang orang dan harus malu lalu bunuh diri kalau terpaksa gagal dalam peperiksaan yang sedikit cuma. Tidak perlu menghafal berjenis-jenis urat kompleks di dalam badan, cukup memahami apa akta-akta terkandung didalam industri ini.

alahai...semalam aku menceceh satu kaum, hari ni harus membebel satu kerjaya.

cuba katakan pada aku, siapa yang makan duit? kamu yang dulu dibiayai kerajaan bagi menyambung pelajaran? atau organisasi aku yang menyediakan persedian untuk kamu bergelar Doktor Kesihatan Pekerjaan?

huhhhh! b****k!

20 June 2009

Apabila politik digunakan untuk kepentingan peribadi

This is the true story of mine. it happened yesterday bila aku dengan tidak sengaja telah terlepas pandang satu dokumen yang memungkinkan individu tersebut tidak boleh mengikuti program dibawah organisasi aku.

lantas aku telefon empunya badan memaklumkan masalah yang dihadapi. Secara tiba-tiba, individu tersebut melenting dan menyatakan hal ini tidak patut terjadi dan akan memaklumkan pada orang kuat kaum dia... hahaha! tergelak aku dalam hati, nasib baik kaum dia ni baru seorang jadi menteri. dah nak buat kecoh...tapi kan, sebelum menteri dia tu pun kaum ni memang selalu buat kecoh. nak kata tak sedar diri pun iye kottttt...

dah la menteri yang dia agung-agungkan tu pun ala-ala spesis bangang sebab isu terkini (aku rasa korang pun faham isu terkini tu apa)... dengan pengikutnya yang konon-konon mengugut nak terus bawa benda ni kepada orang-orang politik yang dia kenali...

hello misterrrr, kalau dah kata ada network baaaaaikkkk ngan orang politik, kenapa mesti minta tolong merayu-rayu dengan organisasi aku? kenapa tak minta tolong orang-orang politik yang engkau kata boleh tolong engkau terus cari kerja?

aku bukan racism... tapi perangai kaum ini membuat aku hanya akan tolong kaum aku dan kaum lain yang tak menyusahkan. Full stop!

**sekali lagi, tajuk ada kena mengena tak dengan entri? hehhhh!