31 December 2008

hari tidak bekerja 6

31 Disember

Pagi tadi ada meeting kat ofis, kejap je, selebihnya aku melepak di ofis. Petang karang dah buat temujanji buat spa. wah wah wah...

Aku sedikit gumbira, kurang dari 24 jam untuk ke tahun baru. Malam tadi terima sms berkata begini :
We sailed thru all d hurdless before us to have a gud year last year. Lets
have d same spirit n welcome d new year wiv joy

aku tak sabar menutup buku 2008 dan menghadapi 2009 dengan tenang.

hari tidak bekerja 5

30 Disember

Aku tak kemana-mana, boring sungguh... aku pun mula mencari pasal, masuk salon, potong rambut... pendek... yeah! new look la nih.

Pastu masuk opis...kwang kwang kwang... memang takde keje...

hari tidak bekerja 4

29 Disember - Cuti Maal Hijrah

Selamat Menyambut Tahun Baru 1430Hijrah

- Pagi, kuar ngan leha , pegi Mines, main bowling, cuci mata, lepak bagan lalang, beli layang-layang...yeay-yeay, semalam, aku tertinggal layang-layang hitam putih di PD, hari ni aku beli layang-layang warna pelangi... besar sikit dari yang dulu. Bestttttt!

- Malam, lepas berjimba ngan Leha, aku teruskan perjimbaan ngan Sarah. Pegi karok kat Metropoint. 2 orang = RM60.95 untuk 2 jam...

Sampai rumah, aku layan tengok TV, cerita apa ntah, sedar-sedar dah pukul 2 pagi. Masuk bilik langsung tertidur.

hari tidak bekerja 3

28 Disember, pagi morning bersiap, hari ni ada Program Bersantai di Port Dickson dengan adik-adik Rumah Solehah anjuran Sahabat Positive. Sampai kat sana almost tengahari, adik-adik RS ngan mak-maknye tengah sakan mandi-manda dan buat sun bathing kat tepi pantai nunn...

Pastu kitaorang main layang-layang... seronok sangat bila tengok layang-layang aku terbang bebas... hinggakan ia bebas lepas ke belukar...

Pastu aku ngan Aibah menyediakan bihun goreng untuk Sambutan Birthday Party Shafik dan Amin... Sebahagian yang lain masih berusaha menaikkan layang-layang dan sebahagian lagi gigih membakar ayam.

Pukul 3.30petang, party bermula. Meriah ngan tema Football... mentang-mentangla birthday boys... so that tema pun maskulin. Lepas makan-makan, kami sambung aktiviti pantai. Azira ngan Sham ajak aku mandi laut...yeay yeay... tapi ombak sangat kuat dan air pun agak keruh. Tak berani nak pergi jauh-jauh.

Puas berendam aku naik kedarat, kali ni buat aktiviti istana pasir ngan Azira & Ayip tapi telah disabotaj oleh sarah n rejab. Cesssss! tapi namapun istana pasir...

Aku ikut mak-mak cari remis, seronok melihat diorang gigih menguis pasir. Entah makan entah tidak remis tu, hehehe.

Malam, lepak-lepak ngan makwan sambil urut2 kaki, kemudian, lepak2 kat luar ngan tiah, ngan sarah, ngan aibah ngan mak-mak sambil makan-makan sebelum balik ke bangi.

Sampai bangi, penat sangat. langsung tertidur. kebetulan Isnin cuti Maal Hijrah.

Aku penat, tapi aku gumbira...kenapa? adalahhhhh...

Resolusi Tahun Baru

Telah 3 hari Tahun Baru Islam berlalu dan tinggal sehari sebelum Tahun Baru Masihi tapi aku masih menilai dan menimbang samada impian 2008 terlaksana sudah atau belum.

Pastinya, 2008 mengukir seribu satu cerita baik suka ataupun duka. Pertambahan ahli keluarga baru, kehilangan nenek, naik pangkat, masalah pejabat, soal hati, argh! too much conflict!

Resolusi 2009:

1. Make-up Imran aku, nak buat paint brush munge-munge kaler pink... ok tak? Bajet dalam 2k...owh, dimanakan kucari duit...

2. Mencari empunya tulang rusukku yang bengkok. Sebelum ia patah baik cari cepat-cepat. Jadi,2009 nanti kena gigih berusaha... aku dah ada shortlist the talented candidates tapi...

3. Nak consistent saving 500 per month. Darab 12 bulan = RM6k... erm... macam sikit je... takpe-takpe...buat je... Makcik aku cakap "sebarang gunanya"...

4. Punya mesin basuh sendiri. Ini merupakan fasa melangkah ke alam baru...apekah! Ehem-ehem...Kalau ada yang nak hadiahkan mesin basuh pun bagus jugak... sebenarnya aku dah malas nak hantar baju ke dobi. Imagine, seminggu RM10, sebulan dah jadi RM40, darab 12 bulan = RM480, dah boleh beli mesin basuh semi-auto. Jadi, baik beli mesin basuh. Ye dakkkk?

5. Nak spent lebih masa untuk charity. Tak kisah la buat ape pun. Nak masuk kampung orang asli, more commitment ngan Rumah Solehah, nak jadi part of Disaster Team yang tegar etc.. bak kata alisah, this is the time to give it back to society.

Nevertheless, nak bantu dan bahagiakan keluarga aku...mama & bapa serta amin dan rasid yang masih belajar.

hmmm... rasanya cukup lah itu untuk 2009...

30 December 2008

hari tidak bekerja 2

26 Disember, ingatkan pagi nak ke Asdaf, ada program merewang disana sempena Majlis Ihtifal. Tapi aku malas sungguh nak bangun pagi, tau la ari ni aku cuti...lalalalalala... lagipun, semalam dapat sms dari Ketua AJK Sambutan & Protokol, suh datang petang...

Sudahnya tengahari tu aku ke ofis, yang ada cuma wana dan Kak ani, yang lain semua bercuti. Pukul 2, aku bergerak ke Nur Salam, jumpa Mat amik pas ke Final Sehati Berdansa. Dari Nur Salam, aku terus ke Asdaf. Rupanya acara merewang dah bermula, bawang dah siap dipotong, giliran aku untuk mengisar bawang dan cili. Alisah dan Bada datang lebih kurang sejam kemudian, lega aku melihat mereka. Takde la rasa kekok seorang diri buat kerja

Selesai semuanya, aku pulang ke rumah. Esok pagi-pagi kena datang lagi

--------------------------------------------------------------------------

27 Disember, aku terlajak tidur... sampai Asdaf hanya bila jam mencecah angka 9, lewat sejam dari yang dijanjikan...isk isk aku nih

Aku terlepas program walkaton, bukan nak join tapi saje nak menyebok. Ada satu insiden yang aku tak boleh lupa. Bila pasukan polis meminta beras sebagai habuan hasil kerja mereka... apekahhhhh... sungguh aku tak puas hati... nak tergelak pun ada... semua tergamam melihat reaksi kakak Polis yang agak lantang tu bersuara meminta beras... euuu... dan yang lagi hampeh, setelah mendapat beras, mereka terus pulang... what da h***... tergamak diorang buat macam tu kat penghuni Asdaf. isk isk isk... Moral of the story, jangan kawin ngan polis, ops... choy choy!

Balik dari Asdaf, aku berkejar pula ke Final Sehati Berdansa di PICC, bagi menyokong pasangan Lisda & Fauzi yang mewakili Rumah Nur Salam, hatiku sangat gumbira bila melihat ligatnya Lisda dan Fauzi dilantai dansa. They deserve it...

Balik dari sana, aku, Sarah dan Kak Syihan makan di Steak House Serdang..Dah lama aku tak lepak kat sana. Sedapnya.... yummmy

Pukul 12 lebih, sampai rumah... tukar baju dan tido, sok ada program lain pula bersama Rumah Solehah dan Sahabat Positive di PD...tunggu next entry yaaa

hari tidak bekerja 1

25hb, krismas, aku bangun agak lewat. Pukul 7.00 awal sangat, ku pejam mata semula, pukul 8.00, aku langsung terlena, pukul 9.00 aku terjaga hanya untuk ke bilik air dan menyambung tidur semula...hanya setelah jam menunjuk angka 10.00 baru aku bangkit dari pembaringan dengan mata sedikit berkaca... aku cuba padamkan memori semalam namun hampa. Tiada plan hari ini kecuali membawa adik-adik rumah Solehah berkelah di Putrajaya petang nanti. Niat ke Sinar Salam kulupakan lantaran mood swing, tak sesuai kubawa diri kesana.

Aku hanya bermalas-malas di rumah sambil melihat siaran di TV. Penatnya, mata melihat skrin di TV tapi hati melayang entah kemana.

Pukul 4.00petang, aku bersiap. Singgah di Alamanda yang penuh dengan orang ramai semata-mata untuk membeli aiskrim untuk adik-adik RS. Sampai di Taman Rekreasi Air Putrajaya, terasa menyesal tidak membawa persalinan baju namun aku terhibur melihat adik-adik RS bergembira bermain air.

Balik, aku singgah pasar malam, makan di rumah kemudian lepak tengok TV dengan Juju. Pukul 11 malam aku dah masuk bilik, ape lagi tido la... lalala lalala...esok cuti lagi...

26 December 2008

X'mas Eve & Holiday

Oleh kerana jiwa kacau, banyak perkara yang aku plan tak menjadi. Tapi aku stil buat perkara bangang...

Ari tu, plan balik ofis nak buat spa kat Thai Oddysey, tapi, instead of pegi sana, aku bawak Imran balik umah dan tido... pukul 8.00malam, aku ngan Juju g Jusco jumpa sarah. Makan kat Johny's ...sakit perut aku...

Lepas hantar Juju balik umah, aku ke Ampang. Konon nak hang out ngan dia, kul 12.00 tengahmalam aku terpacak depan Ampang Point, dia ajak clubbing...apekah! aku terus merajuk... muncik! dia janji nak ajak aku kuar malam esok nya, tapi aku tau tu semua tipu belaka.

Aku hilang punca, balik rumah mesti jiwa lagi kacau. Aku call Ina, tanya location Salam kat mana, setengah jam kemudian aku terpacak di Ofis baru Salam. Lepak sana sampai pukul 2 pagi. Alhamdulillah, hati sedikit terhibur... aku terlupa dengan masalah sebenarnya...

Drive balik sorang-sorang di tengah malam (baca : dah pagi) memang tak seronok. Aku tukar channel radio dua tiga kali sebab tiada lagu best yang boleh boost mood aku. Sampai rumah, aku tak ambil masa yang lama untuk melelapkan mata. Ni semua kerana beban yang sarat diminda.

Pagi xmas, aku seakan taknak bangun, puas ku pejam mata... dan aku berjaya bangun ketika matahari tegak dikepala. Megi jadi alas perut untuk tengahari itu kemudian lepak tengok TV, tidur balik...

Pukul 4.00 bersiap nak ke Putrajaya. Berkelah dengan adik-adik Rumah Solehah. Singgah di Alamanda beli aiskrim, tapi jalan sesak nak mati. Sudahnya setelah sejam setengah baru aku tiba disana. Seronok melihat adik-adik tu gembira.

Balik Bangi, singgah pasar malam, beli makan malam dan balik rumah. Lepak sambil sembang-sembang ngan Juju sambil makan-makan. Tengok cerita Puaka Niang Rapik yang kami akan menjerit sama-sama... bongok tak? wakakakaaaa...

Pukul 11.00 malam aku dah masuk tidur... Penat kahhhh? entah laaa... aku ingin cepat menutup diari 2008 yang kelam... yang suram...

24 December 2008

suatu hakikat yang harus ku akui

Minggu-minggu terakhir 2008 ni aku sedikit murung,
Bebanan kerja...kisah keluarga...soal cinta... erkzzz...

Aku terasa kehilangan ghairah hidup, hilang ceria...
aku rindukan seseorang,
seseorang yang kian kerap menjelma dalam jaga dan lenaku... muncik!

Malam tadi,
aku buat kerja gilo dan rasanya tak pernah dibuat orang...(baca: kalo dalam drama tu lain cerita lah) tapi since aku dah terlanjur buat perkara bangang tu, serve me right lah kannnn...

sekarang ni kene redha dengan apapun yang bakal terjadi... wink*
(baca: aku tengah berusaha menenangkan hati neh....help!)

Cuma ada 2 kebarangkalian,
1: aku gumbira,
2: aku sedih...

urm, dat's life... ye dak?

mengantuk

Semalam, lepas balik dari keje aku g Alamanda ngan Juju. Dia nak beli travel bag. Susahnya mencari beg mengikut selera Juju. Nasib baik akhirnya dapat sebiji beg coklat.

Lepas tu singgah carrefour, survey vacuum untuk mak juju dan beli susu untuk nenek Along. Kami makan di Pizza Hut sebelum pergi ke Medan Sate Kajang dekat KPMC untuk jumpa Uncle, syed, Aibah & Mah.

Sembang punye sembang, kami balik bila jam dah mencecah angka 12 tengah malam... mak!!! mengantuknya aku hari ni...

22 December 2008

Kenapa ari isnin je aku berdebar?

entah mengapa... pagi morning tadi aku macam nak amik EL, sebab malas bangun. Tapi tepat pukul 8.00 pagi aku dah terpacak depan opis. Hehe...

Pastu mula buat keje, ari ni aku fokus depan PC sebab nak selesaikan isu trainer untuk half year 2009. Wah! tak lama lagi dah masuk tahun baru, kena setup new resolution nampaknya... ape yekkkk? urm, rasanya azam taun ni dah tertunai ke belum? ntah, aku pun dah lupa apa azam aku tahun ni... poyossssss...

Lepas tea break tadi, dapat 3 buah kabinet kayu , kabinet yang orang admin buang tapi aku amik dan betulkan sikit2, hajat dihati nak cat baru, tengah siap mengemas, datang ofismet, tetiba lak nak minta kabinet yang aku dah susun tu, pastu cakap tak adil aku dapat 3 buah...ek eleeeee... abih tu, yang dulu ko amik meja aku tu adil ke? dah la tak bagitau. Sentap!!!...

Bila dah siap susun sume, sedap mata memandang dekat territory aku tu. Nampaklah tersusun tapi confirm mende ni seminggu je, pastu sure bersepah balik...lalalala...

Tetiba hati berdebar, entahlaaaa... kenapa ekkk? hmmm, rupanya keje menyusun Trainer 2009 aku terbengkalai dek kabinet kayu yang tak berapa nak baru tu...alahai...

20 December 2008

pagi sabtu ku kelam

Pagi tadi... Niat dihati nak pegi Mid Valley, tengok team NIOSH dalam perlawanan persabahatan bowling anjuran TNB, kemudian nak ke Salam mengikuti Training Tarian sempena VRC, lepas tu nak drop by Rumah Sinar Salam nak bagi magazine dan kembali ke Bangi masuk ofis... tapi... pagi-pagi lagi aku diserang senggugut.

Bila bangkit dari pembaringan, terasa lemah lutut melihat ada stain di atas comforter sedangkan comforter yang satu lagi baru kuhantar ke dobi malam tadi. Bila kutarik comforter, aku mengeluh lagi, stain tembus hingga ke cadar... aduhai... kubogelkan tilam lalu ku rendam kesan kotoran. ah bencinya! dah la sakit perut...

Selesai mencuci baju dan mandi, aku bersarapan depan TV. Susu + Coco Crunch, terima sms dari mama, bertanya pasal tiket rasid. Kemudian sms Rizal ajak keluar, kemudian sms Ju dengan berita tentang dia akan diposting ke Sarawak...

huhhhh! disaat-saat hormon tidak stabil dan mood masih belum cukup panas enginnya (pagi), aku rasa sangat kecewa, lantas ku masuk kebilik... pasang cadar baru dan sambung tidur lagi...hehehe...

semua plan sehari yang kurancang semalam lebur begitu saja...

tengahari, bangun, terasa malas, lepas bertukar 'lampin', aku sambung tidur lagi...

2.30petang, terima call rasid, bagitau confirm tukar tiket, kemudian baca sms Rizal, menyakitkan hati... pengecut!... aku bingkas bangun... ini tak boleh jadi, aku kena buat sesuatu... aku kena pegi ofis. sekurang-kurangnya aku akan lupa semua masalah melanda biarpun sekejap cuma...

and now, im blogging...wah! sakit perut, cane nak buat keje nih...

19 December 2008

Dia masih bertakhta di hati

Aku ada sorang kawan, suatu hari dia bercerita soal hati, tentang perasaan dia kepada seseorang yang lain. Sebagai kawan, mestilah kena support kawan kan... so aku pun bagi la kata semangat dan kekuatan untuk dia berterus terang. Aku kan kawan yang baik... ahax!

baru-baru ini, kawanku ini bercerita lagi, tentang perasaannya yang telah terluah melalui tinta siber. Yang kemudiannya mencarik semula kenanganku pada suatu kisah... yang suatu ketika dulu pernah meluahkan rasa diatas pena yang sama serta cerita yang lebih kurang sama.

Sesungguhnya kenangan itu membuatkan aku menangis, entah kenapa... biarpun kini dia sudah sah menjadi milik orang tapi dia tetap dihati... aku rasa macam nak nyanyi lagu "bertahta di hati" laaa... erm, macam nak g karok... erm...

Di hempas ombak
Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut

Begitu rindu
Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta

Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Sinarnya menyala

Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Cintamu bertakhta (dihati)

Sebelum ku kenal
Dirimu siapa
Aku tak kenali
Apa itu cinta

Setelah ku kenal
Dirimu sebenar
Kau cinta sejati
Ku sandarkan jiwa

Di gilis angin
Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan

Begitu sendu
Di guris resah
Meniti hari bersulam tangis

Takkan berganjak pendirianku ini
Selagi kita tak kembali bersatu
Selamanya

Takkan berubah perasaan ini terhadapmu
Biar digugat, biar dicabar, biar dihalang


huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... sedihnyaaaa :((

18 December 2008

Tribute to Nenek Hamsah Ibrahim



Hari ni genap 15 hari nenek pergi.
Lalu aku mula menghitung hari untuk mengunjungi pusara nenek.

4 Disember 2008...
nenek pergi meninggalkan 10 orang anak, 30 orang cucu dan 5 orang cicit.
Biarpun sedih, kami terpaksa merelakan pemergiannya, semoga nenek aman disana...
Al-Fatihah...

17 December 2008

tidur nyenyak maknanya hati gumbira

Erkz, betulke statement aku?

Semalam aku balik awal,kemudian g klinik gigi, bahana makan daging korban tak hengat gigi aku berlubang jadinya. Nasib baik tak sakit. Kalau tak mau aku moody lebih lama.

Agak ramai di klinik gigi tersebut. mesti diorang pun sama ngan aku... Setelah menunggu sekian lama, aku mendapat rawatan dengan Dr Hazreen yang baik dan peramah, aku dikenakan caj sebanyak RM235 untuk rawatan scaling & Cleaning RM70, Tampalan Gigi Silver RM55, Tampalan Crystal (Menebalkan tampalan sedia ada) RM110.

Malam, aku kuar makan malam ngan Mahfuzah bagi meraikan kejayaan Mah masuk KPLI. Tapi kitaorang share2 bayar...apekah! Apepun tahniah noks! Yang buat aku tergelak besar, dia bakal di tempatkan di Institut Perguruan Keningau, Sabah.... hahaha! makin dekat lah dia ngan jodohnya... ops..jangan marah ye Mah.

Balik dari makan malam, aku bawa Imran ke Car Wash, hampir sebulan Imran tak mandi dan disnow washkan, jadi malam tadi aku cuci la dia dan sekarang Imran aku dah berseri semula... yeay yeay!

Balik rumah cuci baju, mandi, tengok TV citer tak best aku masuk bilik.

Tetiba sorang kawan call, minta tolong... pastu berlaku luahan hati...kah kah kah! apekah! lepas tu aku tengok TV balik, terbantut niat nak tidur sebenarnya.

Pukul 1am baru masuk tidur... tapi tidur dengan nyenyaknya... alhamdulillah.

dan hari ni semuanya berjalan dengan lancar. Kelas, mesyuarat etc.Oh! aku dah beli tiket balik sabah 11 Januari ni. Best best best...

Jadi, kesimpulannya, kalau tidur nyenyak tu maknanya hati gumbira... ahax

16 December 2008

Tidur tak lena, hati gundah gulana

Malam tadi, seperti biasa aku masuk tidur. Biarpun mengantuk tapi ternyata aku sukar melelapkan mata. Hanya lena 15 minit kemudian mataku segar didalam kelam malam. takut je rasa sebab sebelum tidur tadi gatal tengok gazet Filem Histeria. Terus hati berdebar-debar. Wah! takutnyaaaaa...

Puas bergolek pelbagai aksi, pusing dari utara ke selatan, hujung katil ke kepala katil tapi mata tak mahu pejam. Hanya ketika jam menghampiri angka 4, aku mula hanyut. Mujur deringan jam loceng mengejutkan aku dari lena yang sedikit cuma.

Di pejabat, semua berjalan seperti biasa. Tiba-tiba, saat jam menunjuk angka 9.30 pagi... alamak! trainer tak sampai lagi... mampos! jenuh mencari pengganti, akhirnya kata sepakat diambil, menunda kelas hari ini ke hari lain... mujur abang kakak di kelas tersebut tidak cerewet... lega... fuhhhh...

Kini, aku duduk menghadap PC dan menyedari, aku mengalami premonition malam tadi...wah wah! apekah!

15 December 2008

aku terjaga di pagi yang gelap

Awal pagi lagi ku terjaga dari lena. Semalam, petang,ku langsung tertidur sesampainya dirumah dan nak dekat azan maghrib baru bangun.

Sebelum tu kak ana bagi bahagian daging korban...wah wah wah! rejeki nggak boleh ditolak yaaaa... sebelum tu lagi abang ipar aku pun ada menitipkan daging korban dari Terengganu untuk aku... nampaknya kenduri daging la aku bulan ni.

Malam, konon2 ku nak tengok Sehati Berdansa, sudahnya ku berdansa di dapur menghiris daging untuk dibuat "lalap",ie daging yang diperam bersama gula dan garam, kemudian digoreng jika hendak memakannya... rasanya? urm...sedap... ia merupakan salah satu makanan yang aku gemari zaman sekolah dulu.

Selesai hal di dapur, ku lepak depan TV, ku tukar channel. Tengok TV1...citer ape tah tapi layannnn...masa kat Kemboja ari tu, cuma TV1 saja yang mampu mengubat rindu kami pada Malaysia... hakikatnya, seminggu di sana banyak mengajar aku erti hidup sebenar dan sesungguhnya aku merasa bertuah dilahir dan dibesarkan di Malaysia and im become more patriotic than ever.

Pukul 11.30malam, mata dah bagi signal, tak lama lepas tu ku sudah mula lena. Sebabtu pagi ni bangun dengan awalnya... lalalala...

14 December 2008

Selamat tiba dari Misi Kemboja

Setelah seminggu bersama-sama menjayakan "Humanitarian Mission at Cambodia" serta program=program lagho bermakna yang lain... aku selamat tiba di LCCT pada pukul 12 tengahari tadi.

Now kat ofis, buat keje sikit n lepas ni nak balik rumah.

Will update the entry later. Pasal arwah nenek pun tak sempat nak call mama lagi.

04 December 2008

Nenek sudah tiada

I received sms, juz three words...
and im gonna miss her forever :(

27 November 2008

My dearie grandma was not in a gud condition :(

juz now bapa call inform nenek makin tenat. I already know that sebab mama call tengahari tadi. Khabarnya nenek sawan petang tadi and sanak-saudara sudah berkumpul ramai-ramai reciting quran. Aku berdebar , andai malam ini pengakhiran hayat nenek aku pasrah, andai ini dapat menyelesakan nenek aku redha. sekian lama nenek mengalami komplikasi selepas pembedahan membuang barah yang bersarang dibadannya.

Di zaman kanak-kanakku, Nenek kukenali agak garang dengan cucu yang duduk dengannya namun cukup memanjakan aku yang jarang-jarang bersua muka. Namun garang nenek bersebab, membentuk peribadi kami cucu-cucunya. Semuanya kerana sayangkan kami.

Semakin kami meningkat remaja, nenek sering bercerita tentang saudara, siapa orang itu, siapa orang ini, salasilah keluarga, sejarah kehidupan zaman lampau, kesusahan yang dialami dan nikmat yang dikecapi. Kami umpama watak dalam upin & ipin saat itu. Bosan bila mendengar nenek bercerita namun demi menjaga hati kami layankan saja...

Setelah habis belajar dan mula bekerja, hubungan semakin jarang atas alasan kerjaya dan destinasi yang jauh dirantau orang. Kalau dulu aku dan sepupu-sepupu punya tradisi tidur di rumah nenek, bersembang dalam bilik sampai nenek sound suh tidur, namun kini cukup melepak sekejap cuma. Tapi nenek tetap macam dulu, mesti suh aku buat air dan minum sebelum balik. Nenek memang prihatin dalam menjaga tetamu.

Tapi semua tu dulu, masa nenek masih petah berbicara, tatkala nenek masih boleh ketawa ria. Sekarang nenek semakin tenat. Mama pernah bagitau, kadang-kadang nenek nampak orang di hujung kaki dan tepi katil, tapi mama tak nampakpun orang yang nenek maksudkan. Apa maksud semua itu? Kadang-kadang nenek meracau, kadang-kadang nenek seakan tak kenal anak-anaknya, apatah lagi kami cucu-cucunya...

Tadi, dalam esakan, mama bercerita lagi. Siang sebelum diserang sawan, nenek kelihatan semakin baik, boleh bercakap dan bercerita, kenal anak-anaknya, ada selera makan biarpun sedikit cuma. Nenek berpesan lagi minta maaf pada anak menantu... Bukankah itu petanda nenek akan pergi? entah aku tak pasti...

Sebak rasanya memikirkan nenek. Memikirkan kami anak-anak dan cucu-cucu yang jauh dirantau orang. Walau apapun terjadi, aku tau aku kena tabah menghadapi semua ini dan aku kena relakan semuanya.

Harapan yang terbaik untuk nenek... al-fatihah...

too much

Melihat pada last entry, almost 10 days aku tak blogging. Terasa rindu plak nak bercerita soal hati, tentang diri di sini...hehe

Banyak nau mende berlaku sejak akhir-akhir ni. ngan aktiviti berjimba kesana kemari, masalah kesihatan yang tak berapa nak sihat (baca : cane nak g kemboja nih?), dengan keje, dengan kekasih...ops... lalala... sape yang merana? Imran aku gak, ni dah dua kali aku lewat cuci dia. tu yang merajuk sampai langgar kete orang...kwang kwang kwang... tapi jangan risau, dia langgar sayang je. tapi sempat la aku jumpe mamat hensem kat situ...ahax! erm...hensem ke? dia baik je la sebab sanggup tolong aku setelkan ngan orang tu. lalalalalaaaa....

Bila balik umah rasa sunyi je, time-time ni la syahdu rasa nak berteman. Mama dan bapa jauh disana. Nak memasak? tak mungkin sebab aku asyik balik lewat, jawabnya beli makanan diluar sahaja. Lately ni memang kurang selera nak memasak pun.

Pastu cukup bulan dapat gaji, tapi tak sampai sehari, belen kat akaun dah tinggal 1/10. Habis membayar pelbagai liabiliti. cane nak menabung ke London nih?

ah cukup! cukup! sampai bila nak mengeluh? semua tu aku punya angkara... sendiri padan muka la...kan kan kan...

18 November 2008

batuk dan batuk lagi

perit juga, tahun ni rasanya banyak kali aku diserang penyakit yang sepupu kepada selsema iaitu batuk dan setiapkali terkena, keadaannya akan lama dan berlarutan sehingga harus berjumpa pakar...(baca: kalau Dr ensem takpelah jugak...ahax)

Dari pil-pil berwarna-warni untuk selsema dan cairkan kahak, kepada jenis nasal spray, sembur-sembur kat idung, dari ubat moden kepada tradisional remedi.

Suspek pula aku punya penyakit yang pelbagai... pneumonia, bronkitis, TB...(baca: mana mungkin!)... setiapkali tu juga kena buat chest x-ray.sentap mak nyah!

dulu-dulu ada gak degil bila berpantang makanan, sekarang ni memang aku sedaya upada mengikuti setiap saranan...moga ia takkan berpanjangan...(baca: batuk kali ni baru 2 minggu)...

korang doa sama lah ye...

amin

11 November 2008

aku demam ari nih!

erm... demam ke? tak sedap badan tepatnya....
ni penunjuk aras aku terlalu penat. Kadang-kadang bila kita melakukan sesuatu, tak sedar yang badan ni terlalu penat...letih menerima input. Setiap masa asyik memerah keringat melakukan itu dan ini. Penyudahnya, badan menghantar isyarat amaran berupa ketidakselesaan yang aku alami sekarang...

waaaaa... aku tak larat...

06 November 2008

Renjis 2

Malam tadi, sampai umah jam dah menghampiri angka 8.00 malam. Badan menggigil sejuk, tekak rasa makin perit, sentuh dahi panas...menyesal pulak tak singgah klinik. Tapi ubat antibiotik yang Doc bagi ahad ari tu tak abih lagi. Takkan nak kena makan ubat lain lagi?

Perut sebu tapi kena makan juga sebab nak consume antibiotic. Kejadian sesak nafas 2 tahun lepas menyebabkan aku serik ambil ubat dengan perut kosong. Pegi dapur semua kosong, sekosong hati ini. Dalam peti ais, ada barli yang aku masak pagi tadi, tiada yang lain cuma udang dan ikan kering, owh...ada pegaga... pun dah kering...huwaaa! Dibahagian sejuk beku ada kentang goreng, ada sambal ikan bilis yang Jue bekukan.

Teringat ada sebungkus chicken cream di dalam kabinet dapur. Hmmm... buat bubur barli + chicken cream macam sedap gak kan... aku terus keluarkan barli dari peti ais, bancuh chicken cream, gaul bersama barli, bila mendidih selesai semua, g mandi, pastu makan bubur barli bercampur krim ayam, makan sambil tengok berita kemenangan Obama untuk menerajui US.

Lepas makan ubat, aku lepak-lepak sambil tengok TV, kain-baju masih tersadai di bilik tamu tak berusik, malas nak lipat. Perkakas dapur yang digunakan semasa Majlis Hari Raya hampir sebulan lepas masih elok terletak di ruang tamu. Menunggu saat di simpan di dalam kotak... pun aku hanya memandang sepi. Tiada semangat melakukan sebarang kerja.

Bila selesai Oprah aku menukar channel TV, melihat-lihat di dalam info, semua cerita tak memberahikan... aku layan diari sehati berdansa kemudian Renjis 2. Seronok jugak tengok Ilyana berlakon, very da natural cuma kengkadang hero2 tu tak reti nak control ayu...ahax...

alih2, aku tertidur depan TV. hajat nak merenjis2 tak kesampaian... bila dah macam tu, aku tutup TV, aku tutup lampu, masuk bilik tidur...
/

04 November 2008

mermaid

tu cerita yang aku tengok dalam hallmark channel semalam. cerita yang buat aku nangis. sedih wooo... rupa-rupanya cerita tu adalah berdasarkan kisah benar.

dan saat itu juga aku berangan nak beli belon mermaid pastu tulis surat untuk empunya tulang rusuk yang kumiliki...hahaha... apekah!

banyaknya dugaan-Mu mengujiku...

dua minggu lepas, aku mula mengenali seorang teman... teman yang hakikatnya oppurtunist... lantas aku mengundur diri... pegi mampos la! tapi dia tetap teman aku kannnnn... iya, kita masih berkawan tapi aku sudah tidak menganggapmu seperti dulu...

kemudian, mood swing melanda, PMS rupanya...aduh! aku agak kecewa bila urutan menses hanya selang 35 hari untuk 2 kali. Aku kembali ke rutin asal dalam selangan 20 - 21 hari.

Tertekan dengan semua, aku gaduh ngan orang yang aku tak kenal, hanya kerana aku nak parking di tempat yang telah dijajahnya. sebab dia dengan bangangnya parking serong dan ambil dua tempat parking, kemudian meninggalkan anaknya di dalam kereta sedangkan dia pergi lama. MyVi hitam WRB613*... dah la ajar anak kuang ajor (si abang) pastu dia pun bodoh parking macam tu... aku ingatkan hensem sebab anak yang tak berapa nak kurang ajor (si adik) tu comel... rupa-rupanya dah beruban... what da he**! nak muntah lak panggil dia abg malam tu... yucks! konon-konon nak baik tapi bila dia tak minta maaf, aku sembur laaa... si** punye OrTu ! huhhhh ! puas hati aku.... kah kah kah!

erks... tapi sebenarnya perkara ni takkan jadi serumit ini kalau aku selamba je. Ni semua penangan PMS... hebat kan...

27 October 2008

dulu seorang, kini....

hehehe, thanx to an for the pix. aku suke pix 2, ala-ala main cak-cak plak... yang pertama tu macam kumpulan nasyid je. Overal dua-dua gambar aku suke. Kalau dulu aku selalu buat super impose kembar dua atau tiga, sekarang aku dah ada 4 dan 5...




Jalan Jalan Raya 5

huhhh... hopefully this is the end of the story jalan2 hari raya... penat siot. This week sangat pack, dengan keje punye hal, dengan Program Open Hse NIOSH lagi, dengan nak g Penang lagi... otak ni agak jammed... and ada lah sekali dua tersentap, tersintak dimana-mana...

Alhamdulillah, program Noise Monitoring berakhir dengan selambanya... nasib baik peserta yang datang baik-baik belaka... hangpa nak mengumpat belakang aku tak kira laaaa...ahax...

Then, pgrm Hari Raya NIOSH on 24th October. A day after memang pack, dengan kelas, pastu terkejar pulak menziarah Ir Daud yang baru je masuk wad biasa selepas menjalani pembedahan pintasan jantung, pastu drive like crazy ke Nilai beli barang-barang hiasan pelamin...opsss... bukan, beli barang hiasan pentas utama untuk Majlis Hari Raya.

24hb memang tak lama duduk dalam ofis sebab lebih banyak berada di MPC. Setup sana, kemas sini, angkut sana, letak kat sini... petang tukar baju sebab nak jadi penyambut tetamu. So far everything seems to be okay kecuali cuaca agak mendung... macam tak menjadi je mantera pak dukun tolak hujan nih... tu laaa... lain kali cakap la siang-siang, ble aku bawak baju yang pakai semalam buat letak atas bumbung NIOSH...kekekekeke... tapi, tu semua kan usaha, hanya Allah yang berhak ke atasnya.

Sebelum selesai majlis aku sudah mohon diri untuk permisi. Esok pagi-pagi nak ke Parit Buntar, menghadiri Majlis Perkahwinan Zaliha & Shaifol. Lepas tu terus ke USM, saje jalan-jalan cuci mata sambil maki hamun pemandu di Pulau Pinang yang agak kurang sopan. Pastu singgah umah sepupu kat Permatang Pauh sebelum ke rumah makcik di Seberang Jaya. Pukul 10.30malam baru berangkat pulang ke bangi...

Perjalanan waktu malam kurang melelahkan cuma agak cuak. Mujur cuaca cerah sepanjang hari menambah kelancaran pemanduan. di R & R Semanggol, Tapah dan Ladang Bikam kami berhenti, qadha hajat + menghilangkan lenguh-lenguh dibadan.

Hati semakin lega tatkala mula memasuki KL. Namun kelegaan sirna bila mat-mat rempit sesuka hati bermaharajalela...menjadikan jalan dia yang punya. Teringin jugak melihat mereka berlaga.. biar padan muka...mencikkkk!

Sampai rumah, masing-masing tak larat buka mata, selepas menukar baju dan membersihkan badan, aku terus tak sedar apa.... hehehe...

Hari ni, setelah terbayar hutang tidur, aku g beraya lagi, umah teman-teman... esok dah start keje... huwaaa...

19 October 2008

Jalan Jalan Raya 4

Minggu ke-3 raya, lelah memikir kerja yang semakin bertambah. Program Sambutan Hari Raya NIOSH pun kena difikirkan. Tu tak termasuk program Rumah Separa Terbuka yang aku buat semalam... dah tu morning kena menjengah ke ofis.

Saturday morning keje, pastu g kenduri kawin Izzady, plan nak ke Majlis Kenduri satu lagi di Shah Alam terpaksa dibatalkan so dari kenduri Izzady, aku ngan juju bergerak ke rumah Jun, pastu umah Ina.

Balik dari rumah Ina, singgah Giant Batu Caves, alhamdulillah, sampai kat umah sekitar 7.30 malam. Sambung pula dengan kerja di rumah. Setel everything dah almost 2am. Bersihkan diri kemudian tidur.

Ahad, pagi morning pegi ofis setelkan trainer dulu. Sampai umah terus prepare bahan untuk juadah. Luckily i got 4 assistances, Fiza,Juju, Mani & Mah. Zillion thanx 2 u guys sebab spent masa tolong aku prepare all those thing. Si fiza siap bawak baby lagi...beshhhh

Kul 12 lebih member seSalaman aku sampai. Riuh jugak rumah ngan kehadiran diorang but sorry yer, main dishes tak siap lagi. Ahax! Nasi goreng pertama yang aku masak agak kurang sedap...tapi selepas-selepas tu alhamdulillah, learn from experience lah kan...hehehe...dah lama aku tak buat keje goreng menggoreng ni lebih-lebih lagi dengan portion yang besar.

Agak ramai member yang datang, jiran-jiran pun ada. Nasib baik abang aku dah bagi duit raya siap-siap untuk adik-adik tu, Aku lak takde pitih, jadi aku bagi belon je...aci tak? apepun,suke tengok muke adik-adik tu gumbira...hmmm... tu baru diorang, tak tau lah kalau adik-adik RS yang datang... aku rasa Arep ngan fait tak sempat nak baring bersenang lenang depan TV, Zam & the gang melepak kat meja bulat luar umah...huhuhu...

Selesai majlis, kene kemas lah, alhamdulillah semua dah setel. Tinggal nak susun barang dapur, periuk belanga bagai. Simpan mana yang dah tak digunakan. Pastu mandi, leganya... baru rasa sakit satu badan... hehehe... maknanya suh tido la...hehehe.

15 October 2008

jalan jalan raya 3

sakit kepala aku memikio entri untuk kali ni... tak banyak pun aku berjalan selepas balik dari Sabah ni... 7hb lepas aku dah mula masuk keja, dari gear 3 dah mula masuk gear 4. Bila ada selekoh atau kawasan berbukit aku kena rendahkan gear semula dan memecut bila keadaan mengizinkan... begitulah aku menjalani rutin harian sekarang. Kerja itu sudah tentu, kelab, persatuan, dan khidmat komuniti suatu yang perlu.

Khidmat komuniti? maknanya bersosiallaaaaa...keh keh keh... erkz...itu kata aku je tau... jangan lak korang salah anggap.

So, sepanjang minggu pertama selepas balik beraya aku sempat pergi beraya rumah staf-staf yang mengadakan jamuan, macam shah, Kak Yus (ex-staff), kak ila etc. Pastu on weekend lak program berjimba raya... Pagi sabtu keje, tengahari pegi kenduri Kawen Zai, pastu beraya rumah sarah, pastu raya umah ida lak. pastu malam aku meronggeng ngan member... poyo je nak belajar buat kuah spaggetti (dia ni chef), alih-alih kitaorang merewang sampai tengah malam.

Pagi ahad, sempat cuci baju sebelum bergerak ke Kenduri Kawen Kuzu kat Klang, pastu aku beraya kat Wangsa Maju, umah sepupu, pastu singgah raya Rumah Solehah... exhausted sangat, selepas sejam, aku ngan juju ngan mani balik ke bangi semula. Sampai kat umah, lepak2, sembang-sembang then tidor.

Isnin, mulakan semula kerja seperti biasa... yadde yadde...

14 October 2008

pica pica raya 2

Seperti dijanjikan, ni sedikit gambar yang aku amik masa jalan-jalan raya 2.
Pix1 : Kat Keningau, pagi morning dah serbu rumah orang, hasilnya dapat tengok orang mencucuk satay sambil makan kuih-kuih raya dan kuih tradisional + kopi + sirap... seronoknya.
Pix 2 : Ni la bendang makcik aku, best siot, pagi-pagi bangun tengok kat luat hijau menjauh...sejuk mata memandang, sejuk lak, aku tidur la balik...keh keh keh

Pix 3 : Ni Amar, anak sepupu aku. Sangat nakal, orang cakap kalau nakal ni bijak... harap-harapnya begitulah. Tapi dia memang bijak, senang je nak manipulate mak dia. anak bongsu lah katakan...
Pix 4 : Bagi yang hanya tahu makan ikan, jadi dia akan nampak ikan ni biasa, tapi bagi penggemar ikan dalam ertikata menangkap, memancing dan sebagainya, mendapat ikan lampam dan kelah sebesar ini di Sungai Tenom memang mengasyikkan. Yang makan, kitaorang la...sedap woooo... fresh.


Pic 5 : Tu bukan asap, tapi tu kabus. Gambar ni di ambil semas berhenti merehatkan enjin kereta selepas pendakian yang agak memenatkan. Kami berhenti di Taman Banjaran Crocker. Sejuk? ala-ala macam kat Genting bila musim hujan. Pemandangan sangat cantik, tak boleh nak describe kena rasai sendiri pengalaman ni.

11 October 2008

Jalan Jalan Raya 2

Seperti dijanjikan, aku sambung balik cerita jalan-jalan raya masa kat sabah baru ni... enjoy!

Raya ke-4, pegi Keningau ikut newly wed Salam dan Mar. Sebenarnya dah 10 tahun aku tak jejak kaki ke Keningau ni. Rasa berdebar-debar, cuak, menggelabah, suspen, gumbira, semua bercampur baur. Jalan-jalan kali ni ikut laluan baru, Laluan Kimanis - Keningau (baca : dahulunya laluan ini hanya untuk laluan lori balak) ... laluannya mencanak sampai 20% kecerunan... gerun tak gerun...tak percaya cuba dan rasai sendiri... Bermalam satu malam di keningau sempat pergi majlis Sambutan Hari Raya diorang. Meriah!

Raya ke-5, Pagi, aku sempat berkunjung ke rumah saudara apek, tengok orang buat satay, makan bertih...pergh...tengahari, aku pusing sawah bendang, cuci mata... best... petang, selepas makan tengahari, balik semula ke Papar, asalnya nak naik bas tapi kebetulan ada sedara nak turun bawah so aku tumpang sebontot dalam kete diorang. Malam, sempat beraya rumah jiran-jiran, pastu g umah nenek...salam-salam cium-cium ah! i will miss her...

Raya Ke-6, im goin back to KL today. Malas je rasanya. Tak tau nak pack apa tapi sempat lah membersihkan ruang tamu dan cuci dapur buat kali terakhir, sempat juga masak juadah makan tengahari untuk semua. Biar nanti mama dan bapa balik rasa sedikit lega... aku kan anak yang baik...ahax! Sampai KL almost 7.30pm, kawan aku amik... sembang-sembang, lepak-lepak, makan-makan, geli-geli... apekahhhhh... aku akhirnya sampai kat umah bila angka jam menuju angka 12tengah malam...

penat? memang penat, tapi aku puas... biar duit tiada agar mereka gembira. biar kering peluh dibadan tapi mereka yang ditemui tetap menyambut dengan senyuman... manis kannn...

pica pica raya 1

Pic 1 : Malam raya, tengah tumis bawang untuk masak rendang
Pic 2 : Raya Pertama, Mama & My Bro-In-Law merenung nasib sambil berdebar-debar tunggu bot sampai

Pic 3 : Terminal Jeti Menumbok, salah satu penghubung antara Tanah Borneo dengan Wilayah Persekutuan Labuan.


Pic 4 & 5 : Feri ni boleh memuatkan lebih daripada 40 buah kereta dan lebih daripada 20 buah lori... tapi bergerak sangat lambat, sebab tu kitaorang tak naik feri sebaliknya naik bot laju. 30 minit dah sampai Labuan...

10 October 2008

Jalan Jalan Raya 1

Raya baru ni aku seronok sangat, pertamanya sebab tahun ni semua adik-beradik ngan ipar-duai berkumpul di hari raya. Keduanya, aku dapat pergi ke tempat yang aku dah plan nak pergi... Ketiganya, kali pertama mak aku taknak masak sebab kena siapkan tempahan menjahit, pertama kali makcik aku tak boleh nak tinggalkan nenek keseorangan sebab sakit, sudahnya aku ngan kakak ngan sepupu jadi bidan terjun masak rendang daging, kurma ayam dan paceri nenas di malam raya.

Jadi, hari raya kali ni sangat-sangat bermakna dalam hidup aku... raya pertama, lepas mandi aku terus pegi umah nenek, pastu temankan makcik amik acar timun yang telah ditempah seminggu awal. Pastu kitaorang reramai pegi kubur Arwah datuk. Usai dari kubur, terus menziarah sanak saudara sebelah mak... kira-kira cukup 8 buah rumah yang kami singgah tengahari tu...

Kemudian bergegas pula mengejar Bot terakhir ke Labuan. Sudahnya, kitaorang sampai di Labuan saat azan mula berkumandang. Tak sempat nak menikmati malam di Labuan, kami beraya sakan mengunjungi saudara sebelah bapa. Sampai kat umah pun dah tengah malam.

raya ke-2, pergi kubur atuk ngan nenek sebelah bapa, sempat jumpa dua tiga kenalan disana. 1.30petang naik bot semula balik ke Papar. Malam, flight kakak dan suami balik ke kl sebab nak sambut raya kat Terengganu pula. Aku? dah terbongkang kepenatan jadi supir all the way...

Raya ke-3, tak buat apa, malas-malas kat umah, tidur sampai tengahari... oh seronoknya!

penat? memang penat... sebab tu benti sampai raya ke-3. nanti aku sambung lagi k...

08 October 2008

makan makan raya

pagi tadi belek-belek kalendar, banyaknya majlis rumah terbuka... kenduri kawin jangan cakaplaaa... tiap-tiap minggu... takpe, rezeki Allah beri... tak amik rugi sendiri... ye dakkk?

11 Oktober G kenduri kawen Zainatul kat Langat
12 Oktober Open Hse umah kezen kat wangsa maju, malam lak open hse RS
18 Oktober Kenduri Kawen Ijat kawan Jue kat Setapak, pastu kenduri kawen anak En Arep kat Shah Alam.
19 Oktober Open Hse Umah aku... datang yeee... aku jemput nih... malam, Open Hse tasik Idaman...uhhh! nak kene pegi ni
24 Oktober Open Hse NIOSH
25 Oktober Kenduri Kawen Za kat Parit Buntar
26 Oktober Open Hse umah kawan-kawan aku yang agak-agak taknak jemput aku...hehehe... apekahhhhh...

07 October 2008

cuti cuti raya

erm, best nye kalau dapat sehari lagi cuti... pagi tadi bangun terasa malas nak bukak mata. Apapun aku kena terima hakikat bahawa aku masih dalam perlumbaan tikus (rat race) ke tempat kerja...uhhhhhh...

kat kampung, mama, bapa, amin dok berkenan ngan sorang jejaka... baik, hormat orang tua, keje bagus... aku pun ape lagi, "Ok, kalau orang tu datang nanti, suh datang sekali ngan rombongan dan hantaran ye, consider setuju lah, lagi cepat langsung lagi bagus",...gulp... mama senyum lebar... amin ketawa senang... aku? menyesal... buatnya betul orang tu datang bawa hantaran... ape aku nak jawab ngan imran? satu hal lagi, bersediakah aku?

Nota Jari : Imran adalah nama sebuah kereta berwarna putih dan berjenama VIVA...ahax!

26 September 2008

Salam Aidilfitri

Ari ni aku balik kampung...yeay yeay... kepada semua , hati-hati balik raya, kemsalam famili, kalau ada prospek baik, jangan lupa rekemen tuk aku ye..hehehe...

22 September 2008

Majlis Buka Puasa Genting

Sabtu lalu, ada program buka puasa Rumah Solehah... tapi aku tak dapat datang pun sebab aku sudah punya acara lain... meronggeng ke Genting...hahaha!

Petang tu, kitaorang berbuka di Resort Hotel, Genting Highlands. Juadah berbuka so-so je, tak ghairah pun nak melantak, ada malay cuisine, ada indian cuisine, ada terubuk bakar, ayam goreng berempah, ada eskrim...ish ish... ada salad, ada sup ekor, ada bubur lambuk, ada bubur kacang, ada pengat labu, ada buah, ada kuih... apapun, alhamdulillah... kenyang sampai tak pergi terawih... ops!

pas tu, kitaorang dapat pas tengok persembahan Dreamz kat Pavilion. Persembahan kali ni lagi seronok dan mengkagumkan daripada persembahan yang pernah aku lihat sebelum ni. Best-best... tapi tak boleh nak concentrate sebab otak dan minda bersiar-siar. Melilau-lilau memikirkan tentang sesuatu, tentang dia... nape tak muncul tiba? kita sedih tau...

malam, aku biarkan ju dan 'ros' tidur sebilik sedangkan aku tidur di bilik yang lain... tiada apa yang berlaku sebab aku paksa diri cepat-cepat masuk tidur. Hakikatnya hati dah bengkak memikirkan dia...cesss bedebah! mencik! dia selalu buat aku macam ni, kenapa aku tak serik-serik lagi? huwaaaa!

4.00 pagi, mata tak boleh lelap, tidur sensorang dalam bilik hotel di Genting agak scary. Macam-macam cerita keluar menjelma... sejuk mencengkam... ah! takkan aku nak lari ke bilik ju pagi-pagi begini. Buatnya terserempak makhluk yang bukan-bukan, mau pengsan dibuatnya...

4.30 pagi, ju buat panggilan rindu, kejut sahur daaaa.... kitaorang bersahur di First World Cafe. Lepas solat subuh, aku layan tidur balik... kali ni agak selesa, mungkin memikirkan hari telah pagi lantas kututup semua lampu...biar kelam... sekelam hati ini...

Apepun, thanx to Anita, thanx to all Government Sales Team MICE, Resort World Berhad for inviting us to ur Majlis Berbuka Puasa... next time jemput lagi kay...hehehe

huwargh!

jumaat ari tu, dek kerana lambat tidur kerana layan bersembang dan meronggeng sakan pusing putrajaya dan KL, aku pun melajakkan tidur... sudahnya aku lewat ke pejabat.

Mujur juga baju telah digosok. Tak sampai 10 minit, aku sudah sedia... erks...bukan macam tu ke hari-hari? ehehehe...

16 September 2008

Kursus dua hari, cuti sehari

hmmm, tengok pada tajuk macam seronok je... sebab 5 hari tak payah fikir pasal kerja... tapi hakikatnya otak ni tetap nak memikio mende-mende cenggini... tengah memasak terfikir pasal sijil yang perlu diisih(baca : sort), tengah mandi, teringat penceramah yang masih belum confirm, uish, baru nak baring teringat pula dengan jadual kursus...aduh...fenin-fenin, patutlah aku mengalami masalah sakit kepala sejak akhir-akhir ini, otak ni belum bisa berhenti mencerna situasi di tempat baru... semua perkara dianalisis, diambil-kira dari pelbagai perspektif... tapi itu bukan punca... ada masalah lain yang lagi membebankan...

"manusia, kalau setakat letih bekerja, dia masih boleh tersenyum dalam keluh, masih boleh berjalan biarpun perlahan...tapi ... kalau ada masalah melanda jiwa, badan yang sihat jadi lesu,gembira bertukar sendu, rasa penat sangat-sangat... sebenarnya lebih kepada penat minda, penat jiwa... badan lebih longlai dari letih bekerja, sakit sengal dimana-mana.."

Kursus dua hari tadi lebih kepada kaunseling diri, menerima masalah dengan senyuman...(baca: apekah...) .. "Menangani Pelanggan Bermasalah", macam-macam karenah, tawar-menawar, rasuah malah ugutan... ada juga sesi mencari jodoh... ala-ala dalam iklan sunsilk yang terkini... semua dirumus menjadi satu, menukarkan emosi dengan cuba berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengannya kemudian cuba mengeksploitasikan emosi marah kepada yang lebih baik... mudah sebenarnya.

Esok, cuti sempena memperingati tarikh penurunan Al-Quran, Kalam Allah yang tiada taranya. Agenda esok biasa-biasa saja, duduk di rumah tengok TV, tidur dan petang bersedia dengan juadah untuk santapan berbuka puasa... oh ya, esok nak jamu orang berbuka puasa kat rumah. Nampaknya malam ni kena setkan menu apa yang perlu. Kepada semua, jemput-jemput datang kalau tak malu..ahax... (baca : jahatnya aku, main-main je laaaa)...

By the way, to all readers, u are invited to my Jamuan Berbuka Puasa yang akan aku buat esok, 17 September 2008. Habaq kat aku kalau nak mai k... (baca: purposely untuk budget makanan).

Selamat berpuasa, selamat berbuka puasa and, selamat bercuti kepada mereka yang berkenaan, kepada yang tak berkenaan, keje elok-elok yeeerzzzz..;)

13 September 2008

waaaa!

Petang semalam aku berbuka puasa kat rumah seorang kawan, kitaorang buat pot-luck jadi aku bawa nasi, begedil ayam dan sambal udang. Dek kerana leka buat bergedil sambil tunggu cerita upin-ipin, sudahnya aku sampai kat rumah member tu semasa azan magrib berkumandang... sampai kat sana, kaum adam sudah selesai minum, masing-masing dah ready nak mengasap pula... alahai... takpe-takpe, yang seronoknya ada baby... wah! suke aku tengok Imran Haikal ni, umur tak sampai dua bulan tapi mulut dah kecoh macam abah dia...

Masa nak balik, sempat sembang-sembang, tetiba kawan aku cakap yang kitaorang ni tengah melalui fasa baru dalam hidup, fasa dimana masing-masing sudah dan bakal berumahtangga... wah! sentap mak nyahhhh... iyelaaa... aku tak terpikir pun lagi hal tu... hakikatnya aku masih belum punya calon sesuai... korang carikan untuk aku boleh? hehehe

Tapi betul juga kata kawan tadi, di usia sebegini, kebanyakan sahabat handai sudah berumah tangga, ada juga yang dalam perancangan untuk menamatkan zaman bujang. Dalam masa 5 tahun akan datang anak pun dah bersusun. Topik yang bakal dibincangkan juga pasti berbeza, si ibu bercerita tentang anak, tentang kehidupan berkeluarga, si ayah pula bercerita tentang ekonomi dunia yang turut menguasai ekonomi rumah tangga. Nak beli pampers, nak beli susu, nak hantar nursery, nak cari bibik, nak sekolahkan anak lagi...uh...

Bilalah sampai masa aku pula ye? time-time ni la aku nak call mama suh carikan je orang kat sana tapi aku dah tau jawapan mama... "Cari sendiri..." waaaa!

12 September 2008

citer pasal love quote

masa kemaskini blog ni dulu, aku turut kemaskini Quote for the day tu, instead of amik yang general quote aku amik Love Quote.

Dulu, aku suka baca quote ni setiap hari tapi lama-kelamaan kebiasaan tu telah berkubur kerana kesibukan kerja...ahax ...(baca : poyos)...

tapi tadi aku terperasan, dan aku sangat suka quote ari ni...

"We waste time looking for the perfect lover,instead of creating the perfect love"

Ya, kita selalu mencari pasangan yang sempurna sedangkan kita sendiri tak pernah berusaha atau boleh dikatakan, kita tak mampu untuk menjadi sesempurna itu. Lepas tu kita akan cakap No body is perfect ...sangat klise...huhhh

jadi, di pagi jumaat ni, renung-renungkan dan selamat beramal...

cerita satu malam

semalam aku g umah nenek... berlaku sedikit kekacauan jiwa. Balik dari opis, aku drive tanpa haluan, sedar2 dah sampai depan umah nenek (baca : poyos!)... jangan risau, aku sempat singgah bazar ramadhan kat sri nanding beli juadah berbuka untuk nenek... fyi, nenek busu suka makan kole kacang, nenek melah (baca : ramlah a.k.a nenek along) tak berkira, belilah ape-ape dia akan makan untuk jaga hati... uh uh... aku teringat lagu menjaga hati yang berkumandang kat Era FM pagi tadi... :(

balik dari umah nenek aku singgah umah sarah, nenek kirim makanan untuk cucu kesayangan dia nih... hahaha... sebenarnya aku yang taknak bawak balik makanan-makanan yang sedap tu lantas teringat sarah... aku cakap la ngan nenek, "Nenek nak bagi sarah ke? saya boleh singgah umah sarah, lagipun dia duduk ngan adik dia", maka nenek pun bekalkan aku dengan sambal tempoyak udang campur petai, murtabak daging yang tak abih kitaorang makan, luak sikit je, pastu putu piring dan kuetiaw goreng yang memang tak bukak dari plastik (baca : aku suh sarah letak sume dalam freezer, bekukan)...

lepak kat umah sarah sambil tunggu dia download lagu Lucky nyanyian Jason Mraz featuring Colbie Caillat kitaorang bercerita pasal program ari sabtu, lepas bukak puasa ngan jawi nak konvoi g umah nenek, tidur kat sana dan buat program ala-ala singgah sahur... hehehe... baru teringat, petang tadi juju text aku, nak datang tidur kat umah minggu ni... huhuu...cane nih? juju dah la tengah demam... kesian lak tinggal dia sorang-sorang kat umah nanti kan...ececeee...

balik rumah, mandi, pastu tidur... aku sempat basahkan kepala... ni semua gara-gara sakit kepala yang datang dari petang tadi... lepas bubuh minyak angin, urut-urut tengkuk, kuar angin dua tiga kali... alhamdulillah, aku lena lepas tu...

Pukul 4.30 pagi aku tersedar, bangun, mandi, solat isya...hahaha! pastu g dapur siapkan sahur. Sahur aku simple je, nasi + telur dadar + gulai lemak pucuk manis ngan lokan... tapi selera aku agak terbantut pagi ni... sakit kepala + mata masih mengantuk, nasi separuh je luak, selebihnya menjadi habuan plastik sampah. Aku makan kurma sebiji, minum air suam, lepak depan tv sambil tunggu subuh masuk.

Lepas solat subuh, cepat-cepat aku capai selimut...ahax... tak senonoh kan, patutnya bacalah quran ke, mathurat ke, ni tak... aku terus layan tidur. bukan pe... aku ngantuk sangat... nasib baik baju, tudung dah iron, boleh la aku bangkit kul 7.30... aku bersiap 5 minit je, jadi 7.40 dah ready nak keluar, masuk keje pukul 8.00 pagi, perjalanan dari rumah ke ofis tak sampai sepuluh minit... amacam? mesti korang jeles kan... har har har (baca : menggunakan intonasi gayour dalam komik ujang)...

pagi ni,kat opis sakit kepala dah kurang, dalam erti kata lain dah tak rasa sangat... tapi mata aku terasa kecik je... mengantuk... dalam kepala dah terbayang katil untuk aku baringkan kepala tengahari nanti... hmmm, ari ni kan ari jumaat, masa rehat pun agak panjang... huhhhh! orang ajak tadarus quran, aku mengelak, konon ada plan... hakikatnya plan aku hanyalah untuk balik ke rumah dan tidur... ops, sebelum tu nak kena singgah Bintang, nak beli kentang dan telur...dah lama aku tak buat bergedil. Boleh buat banyak-banyak sedekah kat orang, sebab itu janji aku dulu.

oklah, nak sambung buat keje pulak... selamat berpuasa semua!

Psst...kepada mereka yang berbuka puasa besar-besaran di Topaz Ballroom, Ground Floor, Salam World Hotel, masa baca doa buka puasa tu, ingat-ingatlah kat aku yer...hehehe

11 September 2008

poyos

Wah! terasa dah lama tak blogging padahal entri sebelum ni baru beberapa hari... poyo je kata ari tu tak bz, skali melambak-lambak keje...hehehe.. tu arr takbur lagi.

Moral of the story jangan berangan, buat keje elok-elok k

muahahahaa

08 September 2008

Hatiku berdebar

..:: Entah kenapa
dua tiga hari kebelakangan ini
hatiku sering berdebar-debar...
Kenapa ya?
aku menoleh ke belakang
masa lampauku
aku melihat ke depan
hari-hari mendatangku
namun debaran tak kunjung padam
semakin kuat
getaran jiwa dan rasa
menoktahkan setiap konsentrasi yang ada
nyata aku tewas
untuk menzahirkan biasa-biasa saja
kerana hati gundah gulana
debaran ini masih bersisa
dan aku tak pernah tahu apa puncanya... ::..

04 September 2008

LIMA vs Rumah Solehah dan pengajaran disebaliknya

Pagi tadi aku terjaga pukul 4.30 pagi. Sebenarnya aku dah setkan jam pukul 5 tapi entah kenapa awal pula aku terjaga... ni mesti kes suh aku langsaikan solat isya cepat-cepat...hehehe

Lepas tanak nasi kat Rice Cooker baru pemberian *** aku terus mandi... ops! jangan salah sangka ye, aku memang biasa mandi pagi dulu sebelum sembahyang. Sekurang-kurangnya aku yakin kat badan aku takde sisa air liur basi ke, taik idung ke, yucks! iyelaaa, kita tidur bukan sedar apa-apa, garu-garu kena gigit nyamuk lah, korek-korek lah... hahaha... betulkan? sapa yang geleng kepala tu memang penipu besar... dengan diri sendiri pun nak tipu... tak baik nokkkk...

Usai solat, aku pun sahur... menu : nasi + sambal tempe + kacang panjang rebus air ngan daging. Makan sambil tengok TV. Hehehe... Sambil makan, aku sms mama n Kakak, kemudian, aku bersihkan dapur, aku iron baju, dan sementara menunggu azan subuh, aku layan tengok cerita LIMA kat astro Ria.

Lima ni cerita pasal seorang isteri beranak 5 (Lakonan Irma Hasmee), suami masuk penjara sedangkan dia pula mengidap kanser (baca : tak logik sikit la, sebab rambut dia masih lebat walaupun selepas menjalani kemoterapi).Dek kerana kesempitan hidup dan masalah kesihatan, dia terpaksa menyerahkan 3 orang anaknya ke rumah anak yatim. Masa si Irma tu tinggalkan anak dia, anak dia berlari mendapatkan Irma sambil menangis dan menjerit-jerit panggil "ibu-ibu, jangan tinggalkan kami ibu"... dan dan tu jugak aku meleleh ayaq mata... Part ni memang berjurai-jurai air mata aku.

Tetiba teringat adik-adik Rumah Solehah... biarpun ada diantara mereka masih punya ibu disisi, cuba kalian bayangkan tatkala mereka terpaksa ditinggalkan disana sendirian. Ada juga ibu-ibu yang akhirnya pergi meninggalkan mereka terus dari dunia ni ... seperti Along, seperti Azirah... ada pula yang terpaksa diserahkan kepada orang lain seperti syuhadah. Bagaimana dengan Mamu, Ayip dan adik-adik yang lain? Hakikatnya mereka terlalu kecil untuk memahami situasi ini, waima kita yang sudah boleh berfikir panjang seakan ralat andai ini yang menimpa.

Masa ni la teringat zaman kocik-kocik dulu nakal yang amat tapi masih dalam limpahan kasih sayang dan perhatian dari kedua orang tua. Masih dalam lingkungan keluarga yang sempurna. Bertuah rupanya aku ni jika dibandingkan adik-adik RS, ingin aku kongsikan semua ini dengan mereka yang dambakan kasih sayang melebihi harta benda.

Moral value kat sini, hargailah apa yang kita ada selama mana pun ia bersama kita kerana Allah cukup mengerti dan tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya... nak aku bercerita tentang kisah kaktus pulak ke? uish... tu entri lain k...

03 September 2008

update blog

bulan puasa ni aku memang takde keje, jadi google-google and surfing-surfing blog orang... ada yang bikin aku ketawa terbahak-bahak, ada juga yang buat aku rasa sedih, simpati, ada juga yang bikin aku benci... mencik mak...

pastu aku pun mula la berangan nak mekap-mekap blog aku. Lama bebenor dia dalam mood suram, kali ni cam nak ubah mood kepada mood ceria a.k.a kuntum mewangi lalala... pinkish jadi theme sebab aku kan pompuan, erkz... ape kaitan pompuan ngan warna merah jambu? oh tidak!

aku pilih template ni sesuai ngan jiwa aku yang sekarang tengah berada di zon lemah lembut gemalai... zon yang memilih happy sebagai sebahagian dari kehidupan dan menerima segala macam dugaan dengan senyuman... wah! melankoliknya aku...

02 September 2008

1st Day Ramadhan 1429 Hijrah

Lepas Leha balik semalam, aku dah mula kecacing-panasan, lantas teringat Muha, kenalan istimewa yang aku kenali semasa kursus di Asiaworks awal bulan lepas. Istimewanya Muha kerana dia yang telah hilang deria penglihatan serta hilang upaya berdiri dek kerana serangan kanser otak, tetap tabah menghadapi hari-hari mendatang tanpa gentar. Pantas ku capai henpon disisi dan mula mencari nama Muha...

Seronok mendengar cerianya suara Muha... selepas bertanya khabar Muha menjemput aku berbuka puasa di rumahnya... Ok... aku terus memberi persetujuan tanpa berfikir panjang. Seperti biasa, kerana masih dalam kondisi teruja, sekali lagi aku membuat puding roti, kali ini untuk dibawa ke rumah Muha...

Pukul 7.25 petang, azan maghrib telah pun berkumandang semasa aku sampai di Kondominium Seri Kenari. Muha berbuka dengan menghisap rokok, "tak padan dengan sakit... nak kena babab ni"... kataku dalam hati... tapi Muha bukan budak kecil, dia sudah terlalu mengerti tentang hidup. Biarlah begitu andai itu membahagiakan dia.

Muha menyediakan ayam masak asam pedas berempah dan sayur kubis. Ditambah dengan puding roti, kuih lapis serta sirap bandung selasih. Lengkaplah menu berbuka kami. Alhamdulillah...

Usai makan, kami bersembang, bercerita tentang kehidupan, isu semasa, politik, ekonomi, keluarga, etc... semakin aku kenal Muha, semakin aku kagum padanya... duhai, dimanakah kekuatan yang dia perolehi sehingga mampu setegar ini... Oh ya, Muha juga seorang blogger.

Hari itu aku belajar beberapa perkara , cara-cara membuat kuih lapis.... ahax... aku turut belajar sesuatu tentang hidup... belajar melalui ketabahan seseorang. Ah, mudahnya aku menjadikan Muha suatu inspirasi... boleh kan Muha?...

Memantai atau momantai atau membantai atau memandai-mandai...

erk... tapi tu lah aktiviti aku dari sabtu dan ahad sebelum menerima kehadiran Ramadhan.

Kalau orang Negeri Sembilan, menggelar aktiviti ini sebagai MEMANTAI... aku yang berasal dari Negeri di Bawah Bayu pun turut sama terkena tempiasnya... oleh yang demikian, aku pun memandai-mandai bersuka ria di hari sabtu bersama penghuni Rumah Solehah... Birthday Bash & Merdeka Celebration... theme baju warna merah gitu, jadi sungguh meriah sebab hanya berapa kerat je pakai baju ikut tema...huhhhh! apepun memang happening party kali ni walaupun hanya dihadiri oleh beberapa orang sukarelawan Salam dan juga Sahabat Positive.

Owh! untuk itu, aku dengan berani berkongsi puding roti yang aku baru master membuatnya penghujung tahun lepas masa kat kampung. Sebenarnya aku yang dari dulu terliur nak makan puding roti ni tapi kalau buat untuk aku sorang, alamatnya tak habislah, jadi aku buat untuk adik-adik rumah solehah ni makan ramai-ramai... sedap nyahhh... (baca :lalalalala... aku puji diri sendiri)... dan aku bawak juga agar-agar cendol untuk adik-adik ni.

Balik dari Rumah Solehah, aktiviti diteruskan dengan bertemu kawan lama... so that malam tu kitaorang bantai makan steamboat. Pukul 10.30 malam baru sampai kat rumah dan mula memarinate ayam untuk program esok hari.

Ahad pagi morning, juju, Mani & fren dah nak sampai masa aku bukak mata, ape lagi, kelam kabut dibuatnya... mujur program pagi ni program mandi-manda jadi aku hanya perlu cuci muka dan berus gigi untuk kelihatan segar. Kami mengambil Sarah dan Fizah (baca : adiknya si sarah) di Kajang sebelum meneruskan perjalanan ke Sg Gabai.

Dekat pekan batu berapa tah kitaorang berenti beli nasi lemak, aku lak terliur nak makan roti canai, sudahnya jenuh pula menunggu roti siap..huhuhu... sampai kat Sg Gabai, keadaan masih lengang. Cepat-cepat kitaorang panjat tangga, konon nak chop tempat...separuh pendakian,Juju berhenti dan tersengih memandang kitaorang, "Alamak! arang tinggal dalam kereta lah...", nasib la kena turun balik and amik arang...kalau tak sia-sia je lah bawak ayam naik atas...

Sampai kat atas, satu lagi masalah timbul, takde mancis, takde lighter, makanya aku kena buat muka kakak-kakak pegi pinjam lighter kat adik-adik yang tengah pasang khemas sebelah port kitaorang. Dengan sekali percubaan, Juju berjaya memarakkah arang dan dengan keyakinan api takkan padam, dia suh aku pulangkan balik lighter tu... huhhh! tak sampai seminit, api padam dan dengan sengih manja juju mohon aku pinjam semula... waddah***! takpe2, aku tau aku lapar... hehehe

lepas makan dan selepas berpuas hati dengan hasil marinate ayam malam tadi, aku mula membasahkan diri...sejuk gile... tapi akukan makhluk berdarah panas, aku layan je...lama-lama dah biasa, siap boleh bertafakur dan mengusya orang lagi...erkzzz...

pukul 1.30petang, kami bersiap-siap untuk turun (baca : kami tu merujuk kepada aku, juju dan sarah sebab 3 orang yang lain dah turun awal). Dah siap tukar baju, kitaorang singgah minum kat cafe lui. Cafe ni cozzy jugak... best! nanti korang pegi laaaa...




3.30 petang, awal lagi nak balik, jadi kitaorang setuju nak main layang-layang kat bagan Lalang... wakakakakakaaa! ini memang kes momantai... sampai kat sana kitaorang rasa sedikit hampa... sungguh ramai hamba allah di sana, sesak!... angin pun takde, ada satu dua sahaja layang-layang di udara. Air laut tengah pasang... semuanya membunuh berahi kitaorang untuk berlari-lari di gigi air sambil menaikkan layang-layang...owh! anganku musnah begitu sahaja :(

Kami tidak menunggu lama di sana, ketika matahari ingin membenamkan wajahnya didasar laut, (baca : chewah ayat aku ni kelakar sungguh)... kitaorang beransur pulang, iyelaaaa...malam ni nak sembahyang terawih lagi... Kami berpisah disitu, Juju pulang dengan Mani dan kawanya, aku pula bersama Sarah dan Fiza bergerak balik ke Bangi melalui jalan lama.

Kami sempat singgah makan di Tasik Idaman. Kemudian, bergegas balik ke rumah memandangkan maghrib hampir tiba ke penghujungnya.

Sampai kat rumah, aku cepat-cepat mengemas rumah mana yang patut, malam ni Leha nak mai, tidur kat rumah. Usai semua aku langsung terbongkang atas sofa... baru terasa lelahnya seharian suntuk berjimba...

10.30 malam, Leha sampai, bersembang sepatah dua, aku mohon permisi merehatkan diri, penat gile siot... tapi aku sempat menyediakan Mee segera dan roti telur untuk dia... cukup baik bukan...hehehe..

genap pukul 12.30 malam, aku sudah lena dibuai mimpi yang agak kelaut... lalalalalala

29 August 2008

penangan nasi kandar

pang!!!

tu lah ibaratnya penangan nasi kandar kat Nilai ari ni.

1st, aku sesat barat kat Nilai, tak tau kat mana harus dituju untuk pergi ke lokasi nasi kandar tersebut. Dah waste 30 minit dalam kete.

2nd, dah sampai tapi terpaksa beratur panjang hampir satu jam semata-mata nak buat order... bapakkk ramai!... dua tiga kali aku nampak orang keluar dari restoran ni bawak berbondong-bondong nasi kandar bungkus... kenduri apeeeee!

3rd, bila dah nak sampai turn kitaorang, kakak yang jaga tu pun amik order, pastu dia suh duduk... aku agak cuak jugak bila dia dengan konfidennye suh kitaorang duduk tanpa bawa apa-apa...

4th, nasi dah sampai...yeay yeay...erks...tapi ada 3 je, kuah pun takde lagi... sabar-sabar...hati aku berkata... kak A & Kak B bangun nak g cuci tangan...
tetiba...

5th, aku terkedu seketika bila pelayan restoran tu angkat dua pinggan nasi kitaorang bawak ke meja lain... nasib baik tak jamah lagi nasi tu... musykil gak sebab orang yang duduk kat meja yang diorang hantar tu sampai kemudian dari kitaorang, cane diorang ble dapat dulu? cane lak makanan yang dah letak kat meja kitaorang boleh selamba je amik bubuh kat meja customer lain... nasib aku tak buat perangai ludah nasi tu... kalau tak confirm diorang muntah kat situ jugak... tu sabar lagi... tapi dah terasa bahang dah...

6th, nasi pun sampai untuk kali kedua, selamba aku tanya pelayan tu, "nasi ni tuk kitaorang ke atau u ols nak amik balik?", dan dengan selamba beruk juga pelayan tu cakap "orang tadi dah order dulu" sambil jeling kitaorang.... what the he**!!! aku sumpah dalam hati je ... babi betullll... hilang selera aku.

Sudahnya, kitaorang makan sambil komplen2 teknik melayan pelanggan diorang yang sungguh hampeh + buat comparison kedai diorang ngan Restoran Beriani Gam Anje kat seksyen 15 nunnn... jauh lebih efisyen... pastu Kak A lak cakap, kalau melayu memang macam ni... huhhhh!

aku seboleh-bolehnya taknak salahkan melayu dalam hal ni, tapi aku rasa dah banyak kali masalah-masalah sebegini dibuat oleh orang melayu... betul tak? amik kontraktor melayu nak renovate rumah, finishing biasanya tak sama dengan yang dikehendaki dalam plan terdahulu, buat tender cenderahati ngan melayu, janji hari ni, esok lusa baru dapat, buat tender printing pun sama, masa nak dapatkan tender, bersungguh kata boleh kejar deadline, at the end, dia yang mampos... hangpa ingat tak kes makmal komputer yang kerajaan kita sub kan pada kontraktor melayu dulu? apa jadi? banyak kes makmal tak siap, bertangguh, 'bankrupsi' atau 'kurapsi'...

apepun, nak cakap nih, nasi kandar tu memang sedap siot. aku rekemen je kalau korang nak cuba tapi timing kena betul... aku tak tau lah diorang bubuh ape dalam kuah kari tu... walaupun aku dah declare ngan juju tak nak g kedai tu jadi kalau teringin nak makan maknanya aku kena kirim ngan dia je laaa... hehehe... aci tak?

28 August 2008

27 August 2008

ku pilih DIA

yeay yeay! pilihanraya kecil Permatang Pauh sudah sampai ke penamat. Semua orang pun tahu siapa yang menang dengan undi majoriti lebih 15 ribu... wah!

Seminggu sebelum tu, tiapkali aku melihat berita baik di TV1, TV2 (baca: tipulaaa...aku mana faham mandarin dan tamil), TV3, NTV7, TV9 dan sebagainya semua mencanangkan keterukan (baca : ada ke perkataan ni?) yang berlaku di sana dek kerana pemerintah yang dipilih dahulu tidak menjalankan apa-apa pembangunan, lantas tersiarlah keluhan-keluhan hati yang keciwa dan berlakulah proses kasihan mengasihani... etcetera etcetera...

aku disini? lidah kelu tak bisa berbicara... aku pun bukan minat sangat pasal politik ni...

melihat ini, aku tersenyum lebar :D


Walaubagaimanapun, aku tetap pilih DIA, Erkz.. bukan DSAI, bukan jua DASOS apatah lagi HM...aku pilih DIA laaa... eiii korang ni tak paham lagi la tueee... hehehe

cinta ini membunuhku

Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak karuan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolak ku acuhkan diri ku

Bagaimana, caranya untuk,
meruntuhkan, kerasnya hati mu
Ku sadari, ku tak sempurna,
ku tak seperti, yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikap mu,
tak sadarkah kau telah menyakiti ku
Lelah hati ini meyakinkan mu,
cinta ini, membunuh ku

25 August 2008

suatu malam

last week, tengah sedap-sedap tidur, henpon aku ringing... tapi dah jenis aku malas nak angkat tepon bila kepala dah letak kat bantal so that aku bior je laaa...

1.30 am, tetiba rasa sejuk semacam... rasa mendesak je pundi kencing aku ni... nak tak nak kena lah bangun...kang tragedi 24 tahun lepas berulang kembali (baca : mimpi berenang tapi rupanya kencing atas tilam)... pastu sempat belek henpon, ada 3 miscall.

Satu dari DIA, dua dari DIA dan tiga dari DIA (baca : bukan nama sebenar)

aku pun pilih la nak call DIA yang kedua sebab DIA ni cam sikit special laaaa...

Aku : Hello, ada call ke tadi? sowwi la dah tido, nape?
DIA : Oh Hai, ha'ah call tadi... erkz...
Aku : Ada masalah ke? (baca : aku sindir baik punyeeee)
DIA : Erk, takdelaaa... takkan la sy call sebab ada masalah je
(baca : nak cover line konon)
Aku : yo laaaa... nape ngan dia? (baca : aku merujuk kepada "gf to be" dia lah)
DIA : ha, ni la... nak tanya awak, pakaian Smart Casual tu cane ye?
(Baca : aku dah agak!...)
Aku : Sape nak pakai? awak ke dia? (baca : tetiba aku cam naik hangin...tadaaa)
DIA : Dia la, dia nak konvo, jadi ada Dinner Class.
Dress Code, Smart Casual, dia x tau.
Aku : Owh, hmm...pakai baju yang selesa tapi bukan t-shirt,
jeans pun jgn, better pakai skirt labuh and blouse.
(baca : dalam hati aku tya "kenapa tak google je")
DIA : Oh ye ke?
Aku : Ha'ah, awak nak belikan dia baju ke? erm kat Mines banyak choice.
DIA : Apa? Mines? takde laaa (baca : tergelak...siot je)
Aku : laaa... betullaaa... kat Mines byk pilihan... kat sg wang pun ada gak,
kat BB kat KLCC tapi suma tu yang seksi2 ble la pakai... awak memang
nak yang macam tu ke?
(baca : papppp! aku imagin tampar muke dia... bagi sedar sikit)
DIA : Erk, takderlaaa... bukan nak beli tapi dia yang tanya

dan sekali lagi dalam hati aku... "tak reti nak google ke?"

Aku : OOOOOOOooooo, okay. How was ur new job anyway? (baca : aku tukar topik)
DIA : I kat sini lagi, next month baru g sana.

perbualan seterusnya berkisar tentang keje dia yang baru, pasal rumah baru, pasal nak beli kelengkapan rumah yang baru, pasal hidup baru... semua baru, tapi DIA bila tah nak jadi pengantin baru... penat aku tunggu...

pastu aku cakap la, sebelum dia masuk plant, for sure dia kena g training kat opis aku dulu tapi dia berlagak, lantak laaa... aku malas nak pikir (baca : konon je tu).

dan pastu lagi, aku dah tak boleh nak tidur... tergolek-golek la cari posisi selesa tapi debar dihati masih terasa...hehehe...

aku nak masukkan entri ni sehari selepas kejadian tu tapi disebabkan pc aku masuk klinik, aku tunggu hari ni baru menjoyah...

erkz... aku joyah rupanya... huwahahahahahahahaaaa!

Life is about choosing

after wut had happen to me recently...

i choose to be happy instead of being sad
i choose to love and be loved instead of being lonely
i choose to smile instead to frown
i choose to live because i know i'll die someday... gulp!

20 August 2008

corporate culture

are these happen in ur workplace? Lu pikirlah sendiri!

this,


and this,


and this,



and this, ahax! like this pix so much...
teknik mengampu paling berkesan... erkz

19 August 2008

tentang dia

hari itu
hati ku berlagu riang
dia milikku...

seketika
aku mula risau
menangis
meratap sedih
menyesal...mungkin


kini
aku pasrah
apapun berlaku harus dihadapi dengan tabah
mesti diharungi dengan senyuman

13 August 2008

Teambuilding Sesi 1 : Pulau Langkawi

Aku tak sabar nak bercerita tentang pemergianku ke Langkawi minggu lepas namun hingga ke saat ini aku masih belum menerima sebarang gambar dari empunya kamera (baca : ni la malangnya takde kamera, tapi yang seronok sebab aku yang sakan menumpang amik gambar)... tapi aku tak kire, aku nak citer gak...

5 Ogos 2008
Tayar bas mula bergolek jam 10.00malam, destinasi : Kuala Perlis

6 Ogos 2008
Selamat tiba di Jeti Kuala Perlis pada jam 5.55pagi, check-in di T Hotel, solat subuh, mandi, sarapan dan sambung tidur...

10.00 pagi, berkumpul di jeti Kuala Perlis untuk menaiki feri ke Pulau Langkawi, sejam sebelum tu aku dah makan ubat tahan mabuk... aku sangat alah naik feri nih sebab dia confined, kalau naik bot masa candat sotong dulu aku tahan la pulak...

11.30 pagi, Selamat mendarat di Jeti Pulau Langkawi... here i come! sangat seronok... sms mama bagitau dah sampai, mama siap bagi semangat lagi...maklumlah, ni kan tempat aku menimba ilmu dulu... miss dat moment so much... Langkawi dah banyak berubah hakikatnya...

12.30 tengahari, sampai kat Pantai Chenang, we stay at Malibest Resort & Chalet... memang best lah sebab sampai2 je mata dijamu ngan pandangan yang diluar kebiasaan... hangpa imagine la mat & minah saleh tengah sunbath kat tepi pantai...pergh!... meremang bulu roma aku tengok... lunch then rehat... aku masih dilanda mabuk laut...kwang kwang kwang

3.30 petang, brkumpul semula di dewan utama, ada briefing dan penyerahan kepada Layang Adventure, team ni yang akan conduct kitaorang lepas ni... petang ni lebih pada ice breaking, form a group, buat nama kumpulan, cipta war cry and prepare persembahan untuk mendapatkan sebuah Perdana V6 dan duit RM100 untuk Race esok.

5.30 petang, aku ngan 9 orang yang lain bergerak ke Kuah semula untuk mengambil kereta.

8.00 malam, makan malam pastu ada briefing pasal program esok... dapat t-shirt, pastu 'reiki' checkpoint.

7 Ogos 2008
7.00 pagi, Morning exercise menari poco-poco, kalau dulu miss the oppurtunity dekat Rumah Sinar Salam, now i got the chance! Best gak, happening sehhh... penat jugak... Then sarapan, prepare for the race!

9.30 pagi, berkumpul depan restoran India, belek-belek keta, pasang sticker, owh! group aku ada 10 orang, dan setiap group dibahagi lagi kepada dua kumpulan a.k.a 2 kereta, grup A & B. Aku satu kete ngan Zaki, Azri, Kak Ton & Kak Fiza, Kereta satu lagi Sham, Shaffuan, Shahrul, Kak Lina & Kak Yan. Pagi ni ada Amusing Race, ada 7 checkpoint, 3 barang perlu didapatkan dalam race ni...

10.00 pagi, acara bermula, oleh kerana kereta geng aku no 10, maka group kami merupakan group paling last berlepas. CP pertama dituju Pantai Kok, kemudian kami mula menuju Pekan Kuah ke pejabat Belia & Sukan Daerah , selesai tugasan disana, kami bergegas ke Kampung Buku Malaysia di Lubuk Semilang sebelum mengambil makan tengahari dan meneruskan perjalanan ke Nusantara Gamat. Kemudian, kami bergegas menuju Pekan Kuah semula mencari lokasi CP di Shopping Arcade. Jenuh siot cari semua kedai tiang hijau... kedai Ismail Group pula merata-rata... Lepas dari Kuah, kami ke Ladang Kerbau di Nyior Cabang... tugasan paling menarik sebab kitaorang kena suruh bagi makan kerbau, pindahkan kerbau dan minum susu kerbau... euuu... hangpa pernah ke minum susu kerbau? dahla bau kat kandang tu sangat machemmm...fenin tau... Menuju Tg Rhu, CP terakhir dalam Amusing Race ni, En Johari memberi laluan chortcut maka merasalah lalu di atas empangan... best tau... Sampai kat Tg Rhu, selesai melapor diri, kami terus balik ke starting point di Lighthouse. Makan tengahari dan kembali ke Pekan Kuah, shopping time!

6.00 petang, sampai kat Malibest, rehat sekejap, kemudian mandi laut... orang lain sibuk menjahit baju untuk fachion show malam ni, kumpulan aku lak bersenang lenang, shopping la, main go-kart la, mandi laut laa..... lalala lalala...

8.00 malam, makan malam.menu : BBQ, macam-macam ada!... perut sebu mungkin sebab terlalu penat Amusing race ditambah shopping sakan ditambah main-main ombak...

9.00 malam, acara Fashion Show bermula, masing-masing gelakkan pakaian renang muslim masing-masing, group aku lagi sempoi, takde jahit2 jadi model ala-ala duyung dan orang g Umrah... Malam ni gak keputusan Amusing Race, group aku no 4 dari 5 kumpulan....kah kah kah!, untuk fashion show lak, kitaorang dapat no.3.... ok arrr kannnnn...


8 Ogos 2008
7.00 pagi, jenuh Kak Lina kejut aku ajak pegi morning exercise tapi aku lebih rela melayan mata. Tetiba, sayup-sayup kedengaran lagu poco-poco berkumandang, dan dan tu gak aku bangun... hehehe... sempatlah setengah jam memanaskan badan. Lepas sarapan terus pack barang sebab lepas ni terus check out.

9.00 pagi, bertolak ke Oriental Village, yay yeyyy! naik cable car lagi... fyi, cable car ni dibina menuju puncak Gunung Mat Cincang, mengikut sejarah, pada zaman dahulu ada dua gergasi, Mat Cincang & Mat Raya, diorang ni bersahabat baik, satu hari tu mereka bergaduh kerana berebutkan Dayang (Baca : akhirnya menjadi Dayang Bunting), gaduh punye gaduh, akhirnya si Mat Raya berkecai lalu menjadi Gunung Raya, Mat Cincang lak berkecai lalu membentuk Gunung Mat Cincang. Owh! kecerunan pendakian cable car ni sehingga 45 darjah, jadi masa ni agak lucu bila melihat muka-muka cuak orang yang stratosphobia... yang rasanya ganteng pun dah jadi cam kentang...wakakaka! uiks! Kat atas, kitaorang buat Deklarasi NIOSH...agak-agak ble masuk dalam sejarah tak? urm, sejarah hidupku je lah...

12.00 tengahari, kitaorang selamat turun ke bawah. Lepak-lepak kejap sambil masing-masing bercerita pengalaman menaiki cable car. Lepas ni kami semua di lepas bebas kemana-mana sementara menunggu masa bertolak jam 3.00 petang. Tiba-tiba Zaki dapat panggilan emergency, dia kena fly balik ke Kuching hari ni juga disebabkan ayahnya terpaksa dimasukkan ke hospital. Kami menghantar Zaki di airport sebelum menuju pekan Kuah, selepas hantar Azri untuk solat Jumaat, aku, Kak Fiza dan Kak Ton layan jalan-jalan kat Langkawi Fair... McD masih sama macam dulu, air terjun buatan pun masih tak berubah, jika dulu Samudera, kini telah menjadi Pasaraya Billion...food court masih terletak di tingkat 2 tapi aku tak sempat pekena Nasi Goreng Tomyam kat sana sebab tadi dah melantak kat McD. Kemudian, kami bergerak ke Kg Kuah, menziarah Mak Long.

2.30 petang, amik Azri, terus menuju jeti Kuah, unload barang, hantar kereta, terus masuk ke jeti untuk pemeriksaan Kastam. Tepat pukul 3.00 feri mula bertolak ke Kuala Perlis. Aku apa lagi, cepat-cepat lah tidur...hehehe, takut mabuk.

4.05 petang, selamat sampai di Jeti Kuala Perlis, load barang, bas mula bergerak meninggalkan Jeti pada pukul 5.00 petang. Perjalanan balik lebih lama disebabkan banyak berhenti... nasib baik esok tak keje... hmmmm..


9 Ogos 2008
2.30 pagi, kami selamat sampai di NIOSH Bandar Baru Bangi... masing-masing mamai + mengantuk + jet leg (baca : naik bas pun ada jet leg ke? mengarut-mengarut....), lepas antar kak Netty kat umah dia, aku terus balik umah. Sampai umah, keluarkan barang-barang yang lembab, masukkan coklat dalam fridge, cuci muka, cuci gigi, cuci kaki, tukar baju... terus tidur... bangun pukul 7.30 pagi, awal lagi...sambung balik, pukul 10.30 pagi, erm... sambung lagi, 12.30 tengahari... sakitnya kepala... tapi bila teringat kisah-kisah sepanjang berada di Langkawi, hatiku berbunga riang... ibarat centaku tertinggal di Langkawi arrrr... hehehe....

-----------------------------------------------------------------------
So guys, ni lah cerita perjalananku sepanjang mengikuti program Teambuilding kat Langkawi. Kalau hangpa nak tau lagi, sebenarnya nama aku tak tersenarai pun dalam list yang akan pergi ke Langkawi disebabkan boss lama tak bagi, tapi kalau dah nama pun rezeki, aku bertukar department, kemudian seorang kakak tak dapat pergi... ape lagi? akulah yang ganti...lalala lalala... kuat jodoh ni...hehehe...later aku bubuh pix lak k... sabar....

12 August 2008

lama betul

urm... lama aku tak belek diri... tadi pagi, bila pakai baju, terasa longgar...ahax... hatiku berlagu riang... ops... telupa, aku sebenarnya pakai baju kurung, memang la longgar...

erm... lama aku tak bukak fenster... baru tadi, bila aku bukak dengan niat nak menghapdet, aku perasan, a few members missing... ni mesti kes dah delete aku... dengki betul!

burp... lama betul aku tak pekena nasi beriani gam anje kat seksyen 15 B.B.Bangi merangkap kat bawah opis aku ni je... tadi, ada meeting, nampak gaya ari ni makan kat kafe lagi lah... bukan free yee...kene bayar tau... jadinya aku masih belum melangsaikan niat makan nasi beriani gam lagi...

hmm... lama betul aku tak mensyukuri nikmat yang aku alami setiap hari... setiap masa dok merenung nasib yang kononnya malang... hakikatnya, kita semua ni sama sahaja, lebih tang situ, kurang tang sini, bahagia hari ini, esok lusa belum pasti... betul dak?

11 August 2008

minggu ni

urgh! its too early to tell wut happen tis week... yang pasti aku weak minggu ni :(
Lots of problem appear as I came back from Langkawi. Yeah! orang cakap, kalau ada suka, pasti ada duka...

sekembali dari langkawi, a man in my life buat hal... he promise to meet me last week but he cancelled it... penat aku merajuk tapi dia boleh buat dek je... pastu masa jumpa on sunday pun dia lengah2... sentap mak nyahhhhh! But then, jumpa malam tadi tu kire ok la kan... dah ble rujuk kasih balik kan... lalalalalalala...

2day, nothing much happen in my off... owh, ari ni apply cuti tanpa rekod tis friday, nak g course kat PJ...alaaa yang ASIAWORKSTRAINING buat tu... training ape aku pun tak berapa nak pasti. Petang, tolong kak Ani buat fail latihan untuk confined space esok. Sambil buat keje tu dia citer pasal COSH...kak ani kata dah ada AJK yang akan terlibat untuk COSH... then aku cek la emel kot-kot aku tak terima pagi tadi tapi takde.... aku refer kat kak ani, rupa-rupanya nama aku memang takde dalam senarai yang akan ke KLCC minggu hadapan...

erm... wut does it mean? it means, i really left behind... yeap... betul-betul pemergianku ke bahagian latihan dinanti oleh mereka... sedih? memang la sedih... kalau dulu, im one of the tulang belakang COSH tapi kenapa bila aku berpindah ke department baru, AJK lain dipanggil... kalau alasannya taknak ganggu department lain, kenapa dari department aku mereka meminjam ramai kakitangan? kenapa tidak aku? wah...sedihnyeee...

Tapi takpelaaa... aku pun bukan bagus sangat... ketiadaan aku tak mencacatkan penganjuran COSH pun. So let it be... seorang sahabat memberi kata semangat;

"awak sabar je, tuhan ada tau, Dia akan balas juga nasib diorang nanti, awak tengok je la. Sekarang, biar diorang buat atas kita, esok luasa sape tau"

tu la cite aku minggu ni setakat hari ni...alahaiiiii...cane hari isnin dah dapat bad news... bosan!

minggu tu

minggu lalu, minggu penyesuaian ... kononnya... sabtu aku dah siap memindahkan barang-barang dari workstation lama ke tempat baru. Ahad, ada program main boling ngan rumah nur salam dan rumah sinar salam, pastu tengok wayang, pastu window shopping kat Ikea, pastu g umah mamat dan Izalina kat USJ. pergh...pack jugak!

Isnin, tak g memana..tak buat apa-apa melainkan melangut sahaja... belek emel sambil dengar-dengar orang sembang... wargh! mau stress kalau duduk begini saja, tapi inilah nasib orang baru, memang macam ni kot, keje takde lagi... aku sedapkan hati..hehehe... petang, redzuan minta aku pegi PERHEBAT esok pagi... alamak! macamana ni? tapi ni lah masa aku nak expose diri sendiri kan... pegi je laaa...

Selasa... pagi morning lagi dah pegi opis, sementara tunggu ofis bukak nak amik hard disk, aku buat silap lagi... aku g langgar tiang kecik depan QMD masa nak reverse...sudahnya, belakang Imran aku kemek...huwaaaa! sedih... nasib baik kecik je kemek tu tapi kesian kat Imran kannn...

Kat PERHEBAT, takde ape yang menarik dan mampu menyedapkan hati aku yang sudah runsing memikir kesakitan Imran. Dah la sume yang join SHO kali ni sezen-sezen tapi baik2 and peramah... tak ble nak cuci mata...erkz... aku dah kelaut rupanya... ni dah lari dari matlamat kerja ni... lalalala...nenong nenong nenong....

Dari Sg Buloh, aku berkejar ke Puchong, sesat barat kat sana baru ketemu dengan lokasi dituju...hampeh...hehehe... lepas makan tengahari, rush semula ke Sg Buloh, pukul 4.30pm, redzuan dah suh aku balik bangi...yes yes yes... ble cepat balik umah, packing-packing barang, malam ni nak g langkawi... yea yeay

01 August 2008

ari ni

urm... ari ni, ari pertama aku kat department baru. So far so good, aku pun tak sure keje ape aku kena handle tapi buat masa sekarang aku akan bekerjasama dengan Redzuan untuk program in-house...kire bantu tolong dia sambil-sambil belajar dan membiasakan diri... shud i called it on-job training?. lebey kuang laaa... hmm... bila keje inhouse, seems dat aku kena keluar-keluar jugak laaa... owh!... takpe... pengalaman... jumpa-jumpa orang... mana tau aku akan jumpa empunya tulang rusuk yang aku miliki sekarang... yade yade!

apelah aku ni, tak sampai sehari dah berangan nak jumpe si tulang rusuk... owh! kalau macam tu aku nak cari orang nama Haikal sebab dalam bahasa arab tulang rusuk adalah Haikal... erk...betulke? urm, kalau cenggitu Imran (baca : nama kete aku) aku pun kena tukar jadi Haikal la ye? ngeh ngeh ngeh...

ari tu

ari tu, seminggu lepas aku dapat pertukaran bahagian, dengan hati yang masih berbelah bahagi, aku dapat emel beracun... tersentak aku baca emel tu... dan apa lagi mak sentap lah nyahhhh...

korg tau tak? urm, mesti korg tak tahu kannnn... aku disuruh beri penjelasan lisan dan bertulis atas suatu kesalahan yang aku rasa aku tak buat... dah la sentap, rasa sengal pun ada. dengan linangan air mata aku siapkan surat tunjuk sebab berserta bukti-bukti sekali... tapi memang pagi isnin tu pagi s**l buat aku. dalam pada tu hati aku dah mula membara... dalam hati dah tersemat dendam dan tekad. Jadilah hari Isnin ari tu hari moody aku... (baca: setelah sekian lama aku tak buat perangai kan)

Selasa, dek kerana sakit hati yang melampau, aku amik MC... Tak sanggup aku jumpa orang yang sanggup tikam aku dari belakang... dan orang yang sanggup hina aku, u sound sceptical to me... ko memang b**i

Rabu, aku masuk ofis macam biasa, dua orang yang ingin aku hindari sudah pergi ke PD... "Fuhhh"!"aku merasa lega seketika... tengahari tu aku sembang-sembang, rupa-rupanya aku tersilap marah orang daaa... tuBoKu tu punye keje rupanya... ah! aku doakan dia dipanah petir suatu hari nanti... bodek kuat yeeee.... takpe-takpe...

dan ari tu, aku rasa lega, sebab aku dah tau dimana punca kejahatan ini berlaku. Mungkin ini hikmahnya, disaat-saat aku berat hati berbelah bagi, mereka membuat sesuatu yang keji... should i say that? yes... memang keji perbuatan itu sebab ibarat dia menjilat bontot orang itu...eeuuu...yucks!.. oh! dia gay ke? atau biseks? owh... spesis sama ngan yang telah mengaku telah diliwat rupanya... and...should i doakan dia bersanding kena panah petir jugak? owh... doa orang yang teraniaya itu makbul bukan? lalalalalalala...

takpelaaa, aku doakan dia sedar akan kesilapan yang telah dia lakukan, menyesali dengan setiap perbuatan khianat yang telah dia buat, menginsafi bahawa janji tuhan itu benar... ungkapan "Allah bayar cash" juga benar...

ari ni... aku sudah merasa lega, kerana kemarahan yang sekelip mata ari tu dah semakin reda dibawa masa... aku kan pemaaf orangnya...owh! aku puji diri sendiri lagi...hehehe.